Antagningssystemet till högskolan ska granskas

HÖGSKOLAN2024-09-05

Riksrevisionen inleder en granskning av hur väl antagningssystemet till högskolan fungerar. ”Det måste fungera effektivt, men även uppfattas som rättssäkert och transparent”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar på Riksrevisionens webbplats.

Systemet för urval till högskoleutbildningar ska bidra till att studenter med goda förutsättningar att klara utbildningarna antas, och bör även främja jämställdhet och motverka social snedrekrytering. skriver Riksrevisionen.

”Urvalet till högskolan spelar roll för människors möjligheter till karriär och inkomst och Sveriges internationella konkurrensmöjligheter. Det måste fungera effektivt, men även uppfattas som rättssäkert och transparent”, kommenterar Helena Lindberg ämnet för den kommande granskningen i en text på Riksrevisionens webbplats.

När det finns fler behöriga sökande än utbildningsplatser föreskriver dagens regelverk att antagning ska ske utifrån gymnasiebetyg (minst en tredjedel av utbildningsplatserna), resultat på högskoleprovet (minst en tredjedel av utbildningsplatserna) och av högskolan beslutade urvalsgrunder (högst en tredjedel av utbildningsplatserna). Urvalet ska rangordna de sökande på ett lämpligt sätt.

Skälet till att Riksrevisionen beslutat inleda en granskning är att det finns indikationer på att urvalet i dag inte fungerar effektivt, skriver myndigheten. Studier har visat att studenter som antas via högskoleprovet klarar sina studier sämre än de som antas via betyg, samtidigt som konkurrensen i betygsgruppen ofta är större än i högskoleprovsgruppen. Riksrevisionen konstaterar också att lärosätena utnyttjar möjligheten att fördela utbildningsplatserna utifrån egna beslutade urvalsgrunder i begränsad omfattning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA