Ansvar för tolkutbildning flyttas

HÖGSKSOLAN2011-09-20

Regeringen tänker upphäva den förordning som ger Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet ett nationellt ansvar för tolkutbildningar.

Regeringen aviserar i budgetpropositionen att man tänker upphäva en särskild förordning som ger Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet ansvar för utbildningar av kontakttolkar samt tolkutbildningar för döva, dövblinda och hörselskadade. I ansvaret har bland annat legat att fördela statsbidrag till olika utbildningsarrangörer och att utöva tillsyn över dem som fått bidrag. Det ansvaret vill regeringen nu flytta till Myndigheten för yrkeshögskolan.

Bakgrunden är att regeringen, i enlighet med den så kallade autonomiutredningens förslag, anser att akademiska lärosäten inte ska ha nationella uppdrag eller institut.

Christina Grefveberg, som arbetar på Tolk- och översättarinstitutet och även sitter i STs sektionsstyrelse, säger att man på institutet inte fått information om vilka konsekvenserna blir för de 17 anställda.

– Men ungefär hälften av oss arbetar med detta. Och nu försvinner resurser, så helt klart kommer några att få byta arbetsplats eller bli övertaliga.

Hon är orolig för att slopandet av förordningen får negativa följder för utbildningarna.

– Det blir inget nationellt ansvar för framför allt kontakttolkutbildningarna. Vi fördelar inte bara statsbidrag, utan planerar även utbildningar för omkring 300 språk. Det är ett oerhört komplext och kostsamt utbildningssystem.

 

 

 

 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA