Anställda upprörs av städupphandling

HÖGSKOLAN2006-09-12

Anställda på Socialhögskolan i Stockholm protesterar mot hur Stockholms universitet sköter upphandling av högskolans städning. Universitetet verkar bara ta hänsyn till priset, inte till arbetsmiljö och arbetsvillkor, anser de.

Bakgrunden är att det företag som städat Socialhögskolan de senaste åren, Städvärv, förlorade kontraktet vid den senaste upphandlingen.

–Vi har varit väldigt nöjda med städningen, men har som av-
nämare inte blivit tillfrågade inför upphandlingen, säger professor Marta Szebehely på Socialhögskolan.

En protestskrivelse har skrivits under av nära hundra personer, i stort sett all personal som var inne på skolan de två dagar skrivelsen låg framme, enligt Marta Szebehely. I skrivelsen hävdas också att städarna i det nytillträdande företaget får sämre arbetsvillkor.

–Vi kan inte se varför det skulle bli så. Det är ingen skillnad i städuppdraget, säger chefen för universitetets tekniska byrå, Ann-Marie Larsson.

Hon säger att det valda företaget blir billigare än det nuvarande, men att det inte bara är priset man sett till. Priset är dock den tyngsta posten i universitetets utvärderingsmodell.

De två städarna Luis Jiménez och Sergio Tapia beklagar att de måste lämna en arbetsplats där alla är nöjda, snälla och hjälpsamma. De tror att de kommer att bli uppsagda.

–Min chef har sagt att det inte finns något nytt jobb just nu, säger Luis Jiménez.

De konstaterar att de är i en bransch med svag anställningstrygghet. Deras förra arbetsgivare gick i konkurs.

Det mesta av städningen på universitetet är sedan några år utlagd på entreprenad, vilket då orsakade fackliga protester. Endast den juridiska institutionen har kvar sin anställda städpersonal.

–Vi är väldigt tacksamma att vi har dem. Här är det välstädat! säger Pille Ann Härmat, administrativ chef på juridiska institutionen.

Det är smutsigt i universitetets övriga korridorer, anser hon.

–Ibland ringer andra institutioner och frågar om de kan få låna våra städare, men det kan de inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA