Anställda ska förhandla själva

SKOGSVÅRDEN2003-12-16

Fack och arbetsgivare inom skogsvårdsorganisationen har kommit överens om att låta anställda löneförhandla själva, utan fackets hjälp.

Två arbetsplatser inom skogsvården kommer i höst att testa förhandlingsmodellen. På Skogsstyrelsen i Jönköping och i regionen Dalarna-Gävleborg ska de enskilda medarbetarna löneförhandla med sin närmaste chef i samband med lönesamtalen.
– Vi har ju hållit på i ett decennium med att utveckla lönesamtalen. Vi tror att det inom kollektivavtalets ram också ska gå att sätta lön i de samtalen, säger Evert Sunesson, avdelningsordförande i ST-Skog.

De kollektiva förhandlingarna följer med så långt att det finns en given pott för en arbetsgrupp på tolv till femton personer. Alla anställda och chefer på de två aktuella arbetsplatserna ska få information om upplägget.
Till grund för de enskilda förhandlingarna finns lönekriterier som parterna kommit överens om. Under rubriker som yrkesrollen och dess krav, resultat, samverkan, erfarenhet och mångsidighet punktas ett fyrtiotal bedömningsgrunder.

En lön som chef och medarbetare är överens om kan varken den fackliga organisationen eller arbetsgivarsidan ändra på. Men om dialogen slutar i oenighet kan facket gå in och förhandla. Om en medarbetare däremot inte alls ställer upp på den här sortens samtal och förhandling sätts lönen av chefen. Evert Sunesson bedömer dock att det lokala facket kan gå in i förhandlingen för medarbetaren även i en sådan situation
– Det kan ju till exempel vara så att personkemin inte stämmer alls, då vet man att slaget är förlorat på förhand. Men det får vi hantera om det dyker upp.
Processen kommer att vara mer tidskrävande än vanliga förhandlingar, därför har slutdatum satts så sent som vid årsskiftet. Då sammanställs resultatet i ett avtal som undertecknas av parterna.
Evert Sunesson är positiv till försöket, men medger att man är på osäker mark.

– Vi kommer att följa detta noga och utvärdera modellen. Det är många människor det handlar om, och kvaliteten på cheferna kan variera. Det är väl där man kan se en risk.
Avtalet innehåller också en nödutgång: Fram till den 15 oktober har parterna rätt att backa ur uppgörelsen om lönesättning via lönesamtal. Detta ”om man bedömer att förutsättningarna för lönesamtalsmodellen inte är uppfyllda”.

Avtal på 4,5 procent

Avtalet för de anställda inom skogsvården ger 4,5 procent. Den individuella löneökningsgarantin har man dock tagit bort.
Hälften av utrymmet ska fördelas utifrån myndighetens lönepolitik. Resten används för att höja lönerna för vissa grupper som andra arbetsgivare konkurrerar om: specialister, andra kvalificerade handläggare, chefer och ”nyckelpersoner”.
Skogsvårdsstyrelsen i Dalarna-Gävleborg, en av de två arbetsplatser som ska pröva individuella förhandlingar, har haft ett sämre löneläge och får fördela ytterligare 0,5 procent .

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA