Annons:

Anställda överraskade av varsel på Bolagsverket

BOLAGSVERKET2019-02-07

För Bolagsverkets anställda kom arbetsgivarens varsel som en överraskning, enligt STs avdelningsordförande Marica Hammarlund. ”Det är förstås jättetråkigt. Just nu är det ändå ganska lugnt, jag tror att informationen inte riktigt har sjunkit in än”, säger hon.

Som Publikt rapporterat meddelande Bolagsverkets ledning i går att man varslar 40 av de cirka 590 medarbetarna i Sundsvall om uppsägning.

– All personal samlades klockan halv nio i går, berättar STs avdelningsordförande Marica Hammarlund. Jag tror inte att någon tänkte att det skulle komma ett sådant besked. Det enda man hade hört var att vi har dålig ekonomi.

Som facklig företrädare har dock Marica Hammarlund diskuterat läget med arbetsgivaren sedan i höstas, och hon ser inga andra möjliga vägar än den arbetsgivaren valt.

– Vi har hur mycket jobb som helst, men det finns inga pengar.

Bolagsverket använder i sitt pressmeddelande termen ”ekonomisk arbetsbrist” för att visa att det är ekonomiska resurser och inte arbetsuppgifter som saknas. Myndigheten finansieras med avgifter, men enligt kommunikationschef Ulf Karnell har det ändå inte varit möjligt att få balans i ekonomin. En av flera orsaker till det är den utdragna regeringsbildningen, säger han.

– Vi skulle ha behövt höja avgifterna för länge sedan, men vi får inte besluta om detta på egen hand. Och på grund av det parlamentariska läget har det inte funnits någon regering att diskutera med.

En annan bidragande orsak är att Bolagsverket på uppdrag av regeringen gjort stora investeringar i digitalisering, men dessa har inte alltid finansierats med separata anslag.

– I stället har vi använt vårt myndighetskapital, vilket inte är hållbart i längden, säger Ulf Karnell.

ST har drygt 50 medlemmar på de avdelningar som berörs av varslen, såsom HR, kommunikation, intern service och verksamhetsutveckling. Kärnverksamheten ska inte påverkas av neddragningarna, men Marica Hammarlund tror att det blir svårt att undvika helt.

– De är hårt belastade redan i dag, eftersom ett tiotal personer i kärnverksamheten har slutat och inte ersatts på grund av anställningsstopp.

Hon säger att stämningen trots allt är ganska lugn än så länge.

– Det här beskedet behöver nog sjunka in lite. Det blir starkare reaktioner när det kommer ned på individnivå. Situationen är jättetråkig, jag har arbetat här i närmare 27 år och har någon slags relation till de flesta.

Marica Hammarlund, ordförande ST inom Bolagsverket.
Bild: Privat
Marica Hammarlund, ordförande ST inom Bolagsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA