Annons:

Johan Eklund, ST inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Ulf Palm
Johan Eklund, ST inom Arbetsförmedlingen.

Anställda oroas över omflyttningar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-04-29

Efter förra årets stålbad väntar nu nästa tuffa prövning för Arbetsförmedlingens anställda. Runt om i landet finns en stor oro kring arbetsbelastningen när arbetslösheten ökar som en följd av coronakrisen och myndigheten flyttar personal till tjänsten personligt distansmöte.

Coronaviruset har slagit hårt mot arbetsmarknaden och nya besked om varsel kommer med jämna mellanrum. Arbetsförmedlingen har larmat om rekordhöga nivåer på nyinskrivningar, värre än under finanskrisen, och har tvingats flytta runt medarbetare inom organisationen för att hantera inflödet av nya arbetssökande.

Hittills har omkring 140 personer från hela landet lånats ut från sina ordinarie tjänster till verksamhetsområdet PDM, personligt distansmöte. Där får de arbeta med service och stöd till nyinskrivna arbetssökande via telefon och digitala kanaler. De anställda behöver inte byta arbetsplats rent fysiskt utan kan fortsätta att jobba från respektive ort.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, har tidigare vittnat om en tuff arbetsbelastning på PDM.

– Det är ett otroligt pressat läge för att kunna hantera alla köer som bildas. Våra anställda som jobbar med nyinskrivna och ger stöd via telefon får sitta hela dagarna, och sjuktalen stiger, sade han i en intervju med Publikt för ett par veckor sedan.

Även om belastningen på många lokalkontor runt om i landet var hård redan innan coronakrisen, har utlåningen av personal än så länge inte inneburit någon större påfrestning. Men enligt uppgifter till Publikt diskuteras just nu ytterligare omflyttningar, där upp emot 600 personer från hela landet kan få byta arbetsuppgifter.

Det har ökat oron, enligt fackliga företrädare som Publikt talat med. Både på individnivå, kring vad som kan hända om man tvingas flytta över, men också kring vad som ska hända med resten av verksamheten och arbetsbelastningen för dem som blir kvar.

– Samtidigt som jag lider med dem som jobbar med inskrivningarna och sliter häcken av sig kommer det här också att göra situationen värre för dem som inte flyttar över. Vi är som två skadade personer som försöker stötta varandra just nu, säger Janet Frisk, STs sektionsordförande i Södra Norrland.

Hur de 600 medarbetarna kommer att vara fördelade över landet är ännu inte helt klart. I flera regioner finns en stor oro för hur omflyttningarna ska slå och hur man i ett senare skede ska kunna hantera alla arbetssökande som skrivs in.

– När vi tappar fler och fler kolleger ökar arbetsbelastningen lokalt och framåt hösten kommer ju alla inskrivningarna att komma hit. Man undrar vad som ska hända då, säger Mattias Lundgren, ordförande för ST-sektionen i Norra Norrland.

Fredrik Biriell, sektionsordförande i Södra Mälardalen och Östergötland, är inne på samma spår.

– Jag förstår att de har mycket att göra på PDM, men det är ju inte så att vi lokalt har fått mindre att göra. Man är väldigt orolig för vad det här ska få för följder. Vi hinner inte med det vi ska nu, och med ännu mindre folk har jag ingen aning om hur vi får ihop ekvationen, säger han.

I Stockholm, där pandemin hittills slagit hårdast, finns en stor oro för framtiden.

– Vi har en enormt tuff period bakom oss med både varsel och uppsägningar och vi har redan fått byta arbetsplatser och organisera om. Arbetsbelastningen har redan tidigare varit hög och så kommer coronakrisen på det, samtidigt som vi får neddragningar i budgeten. Det klart man är orolig över vad som kommer att hända, säger Lena Adnell, vice ordförande för ST-sektionen Stockholm-Gotland.

Flera av de förtroendevalda runt om i landet som Publikt har varit i kontakt med vittnar också om att många anställda känner oro eller olust inför att flyttas över till PDM.

– Att flytta folk till nya funktioner landar ju aldrig bra om man inte själv har sökt sig dit. Det finns en stor oro och vi i facket får ta många samtal kring det här just nu, säger Mattias Lundgren.

– Reaktionerna ser lite olika ut, men det är ingen som tjoar och tjimmar över att bli utlånad direkt. Vissa tycker att det känns okej eftersom det är tillfälligt, medan andra kanske nyligen har kommit därifrån och verkligen inte vill tillbaka, säger Janet Frisk.

Sedan tidigare har kravet på aktivitetsrapportering tagits bort för att frigöra arbetskraft. När omflyttningarna blir ännu mer omfattande kommer fler arbetsuppgifter att få läggas åt sidan, prioriteras bort eller helt enkelt inte hinnas med, spår Johan Eklund, vice ordförande för ST-sektionen i Västra Svealand.

– Det är jätteviktigt att arbetsgivaren går ut och informerar våra kunder och samhället om att man inte längre kommer att kunna få samma hjälp. Vi kommer bara att kunna ge minimalt med service, mer än så kommer det inte att finnas tid till, trots att vi egentligen vill. Många arbetsförmedlare har ett stort patos och då tar det emot att säga till folk som ringer att ”tyvärr, men vi kommer inte att kunna hjälpa dig”.

Han hoppas samtidigt att den tuffa situationen ska kunna visa på behovet av en stark myndighet och skapa debatt kring reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Här ser vi verkligen behovet av en myndighet som är rustad för att hantera sådana här kriser. Jag tycker det visar att reformeringen är helt fel ute. Vi behöver ha resurser för att kunna skala upp när det behövs och hitta lämpliga åtgärder för alla som nu blir arbetslösa, säger Johan Eklund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA