Anklagar arbetsgivaren för att »runda facket«

MIGRATIONSVERKET2015-04-15

Migrationsverket har sagt upp samverkansavtalet med de fackliga organisationerna. Orsaken är att facken inte går med på att ersätta samverkan på enhetsnivå med samverkan direkt med individerna.

Av:  Therese Säfström

– Att ta bort samverkan på enhetsnivå, det är att runda facket, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Enligt henne är det orimligt att gå med på att diskussioner med enskilda anställda ska ersätta samverkan med facket. Kvar blir bara samverkan på central och regional nivå.

Men Fernando Alvarez, förhandlingschef på Migrationsverket, säger att syftet är att utveckla verksamheten och ge medarbetarna mer inflytande.

– I stället för att facket ska sitta och tolka medlemmarnas åsikter, är de själva delaktiga i arbetsplatsträffarna.

Arbetsplatsombuden – fackets lokala företrädare – får en annan roll där de coachar medarbetarna, förklarar Fernando Alvarez.

– Samverkan har inte med personalorganisationer att göra, utan med medarbetarnas inflytande.

Sanna Norblad förklarar att facket är helt inställt på att arbetsplatsträffarna måste utvecklas och att medarbetarna ska ha ansvar för att medverka där.

– Men vi måste också ha ett rådrum där de som inte vill framföra sina åsikter själva får möjlighet att företrädas av oss.

Hon säger att arbetsgivaren är väl medveten om att det blivit lägre i tak på myndigheten och att allt fler vänder sig till facket för att få hjälp.

Enligt STs ombudsman Lena Danås grundar sig problemet på Migrationsverket i att arbetsgivaren inte anser att samverkan har med facket att göra.

– Där är knäckfrågan. Samverkan fungerar inte överallt på Migrationsverket i dag och det beror på att det saknas ett förtroendefullt samarbete mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren, säger hon.

Nuvarande samverkansavtal på Migrationsverket slutar gälla 1 juli.

Så fungerar samverkan

  • Samverkan är en frivillig överenskommelse på en arbetsplats mellan arbetsgivare och fackliga organisationer om att i ett tidigt skede diskutera förändringar.
  • Formerna för samverkan slås fast i samverkansavtal.
  • Utan samverkan är arbetsgivaren skyldig att förhandla med och informera facket enligt bland annat medbestämmandelagen, mbl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA