Annons:

Ams vill rädda nyanställda

AMS2007-03-08

Ams begär 280 miljoner kronor extra från regeringen under nästa år för att slippa säga upp nyrekryterade arbetsförmedlare som ska ta över när ett stort antal medarbetare går i pension 2009 och 2010.

Under 2006 rekryterade och introduktionsutbildade arbetsförmedlingarna drygt 1 250 nya arbetsförmedlare, konstaterar Ams i sin budgetprognos för åren 2008-2010. Av dem var 700 ersättningsrekryteringar, medan 550 finansierades av de tillfälliga personalförstärkningsmedel som Ams fick för att förbättra kontrollverksamheten och utveckla kontakterna med arbetsgivarna.

I budgetpropositionen för 2007 aviserade regeringen att Ams, länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna ska samlas hos en sammanhållen myndigheten från nästa år, och att anslaget skulle minskas med 580 miljoner kronor eller mer än tio procent.

Ams konstaterar att medelåldern hos de anställda är relativt hög. 18 procent är 60-65 år och många kommer att gå i pension de närmaste åren, med en kulmen 2009 och 2010.

Därför har Ams ledning tagit det strategiska beslutet att undvika att säga upp de nyligen rekryterade och introduktionsutbildade medarbetarna. Introduktionsutbildningen, som sträcker sig över minst sex månader, är en stor investering. Räknar man in personalens löner under introduktionen innebär investeringen en kostnad för staten om 378 miljoner kronor.

De 280 miljoner kronor Ams nu begär som en tillfällig förstärkning ska täcka delar av kostnaderna för omställningen till en sammanhållen myndighet och dessutom klara anpassningen till en lägre anslagsnivå utan att behöva säga upp någon av de nyrekryterade. Utan extra pengar kommer man att tvingas först säga upp dem man anställt och utbildat och sedan börja om med nyrekrytering 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA