Allvarlig kritik mot fastighetsbolag

RIKSREVISIONEN2008-11-28

Riksrevisionen riktar allvarlig kritik mot hur det statliga fastighetsbolaget Kasernen förvaltats. Försäljningar av bostadsrätter och fastigheter har inte genomförts på ett tillfredsställande sätt.

Enligt Riksrevisionen har styrningen av Kasernen stora brister. Styrelsen har inte haft tillräcklig insyn i och kontroll av bolagets förvaltning. Styrelsen har inte tagit in oberoende värderingar inför försäljningar och bolaget kan inte redovisa vilka anbud som kommit in. Försäljningarna har i flera fall genomförts till priser under aktuella taxeringsvärden och genomsnittspriser.

Riksrevisionen kritiserar också regeringen för att inte på ett tillfredsställande sätt har styrt bolaget och anpassat målen till bolagets förändrade verksamhet.

”Kasernen är ett litet statligt bolag. Granskningen visar dock på viktiga principiella frågor när det gäller styrelsens och regeringens agerande”, förklarar riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Kasernen är ett statligt bolag som tillhandahåller personalbostäder åt anställda i försvaret. I samband med de senaste årens regementsnerläggningar har Kasernen sålt ut stora delar av sitt fastighetsbestånd. Sedan år 1994 har Kasernen sålt 46 fastigheter och bostadsrätter, motsvarande 90 procent av innehavet, till ett pris av 62,2 miljoner kronor. Dessutom har bolaget sålt två dotterbolag för 47,9 miljoner kronor. Riksrevisionen har granskat 19 av de affärer som gjorts under perioden 2000-2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA