Allt fler söker asyl

MIGRATION2012-09-03

Hittills i år har cirka 24 700 personer sökt asyl i Sverige. Det är nästan 7 500 fler än samma period 2011. De flesta asylsökande kommer från Somalia, Afghanistan, Syrien och Balkan.

Migrationsverket redovisar en starkt ökande ström av asylsökande till Sverige. Asylsökande från Afghanistan och Somalia är de största grupperna, men också antalet flyktingar från Syrien ökar. Hittills i år har närmare 3 000 syrier sökt asyl. Under motsvarande period i fjol var antalet 354.

Antalet ensamkommande barn som sökt asyl ökar också kraftigt. Hittills i år är antalet minderåriga utan familj som sökt asyl drygt 2 000, en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Migrationsverket väntar också att antalet återföreningsfall från Somalia ska öka kraftigt. En vägledande dom från Migrationsöverdomstolen skapar större möjligheter för somaliska familjer att återförenas i Sverige. Migrationsverket räknar med att ta emot omkring 15 000 ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning från somalier i år.

”Vi ser att antalet asylsökande, precis som vi aviserat i vår prognos, fortsatt ligger på en hög nivå. Vi arbetar fortlöpande för att säkerställa ett värdigt och bra mottagande tillsammans med andra berörda samhällsaktörer”, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA