Allt färre administratörer i staten

STATEN2009-10-27

Antalet statliga administratörer kommer att minska kraftigt de närmaste åren, visar STs prognos. Det kan göra det svårare att rekrytera unga människor till staten, anser Emelie H Eklund på Tria.

Enligt STs rapport ”Framtidsjobb i staten” är administratörer den statliga yrkesgrupp som förväntas minska mest de kommande fem åren. Undersökningen – som bygger på enkätsvar från rekryteringsansvariga vid statliga myndigheter, bolag och universitet – förutspår att andelen utredande tjänster i staten kommer att öka, samtidigt som både administratörer och handläggare blir färre.

– Var är då steget in i staten? säger Emelie H Eklund, ombudsman på det fackliga studentsamarbetet Tria.

Vid ett seminarium som ST arrangerade under tisdagen diskuterades framtidens statliga rekryteringsbehov och karriärmöjligheter för de anställda. Enligt STs prognoser kommer 132 000 jobbchanser att skapas inom staten de närmaste fem åren.

– Men samtidigt är det väldigt stora grupper av studenter som tar examen under den här perioden. De har inte riktigt fått fotfäste på arbetsmarknaden för kvalificerade jobb, påpekade Emelie H Eklund.

Enligt undersökningen är förbättrade möjligheter till karriärutveckling den enskilt viktigaste faktorn för att göra staten mer attraktiv som arbetsgivare.

– På det här området behöver staten bli bättre. Ofta finns det inte tillräckligt bra svar på frågan ”Vad kan jag bli om några år?”, säger STs utredare Roger Syrén.

Terje Andersson, vd på Ingenjörssamfundet, har ett förslag till förbättring:

– Många jobbar på små myndigheter med begränsade karriärmöjligheter. Men man skulle kunna se hela staten som en gemensam koncern i stället för att bara titta på den egna myndigheten. Det skulle ge bredare utvecklingsplaner för de anställda, mer gränsöverskridande samarbeten och fler möjligheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA