Äldres arbetstid kan bli förkortad

LÅNGSIKTIGHET2003-12-16

Inom Riksskatteverket har löneförhandlingarna startat.

Av:  Eva Spira

Förhandlingarna på Riksskatteverket smygstartade långt innan det centrala avtalet var klart.

– Vi har fört en allmän diskusson om avtalet med arbetsgivaren sedan början av året, säger Ola Bergström, ordförande för ST-Kronofogdemyndighet.

Det ettåriga avtalet är egentligen uppbyggt som ett flerårigt avtal, menar han. Därför är inriktningen i det gemensamma yrkandet från ST-KFM och ST-Skatt att det ska hålla i flera år.

– Men om det visar sig att nästa centrala avtal ser helt annorlunda ut så måste vi kunna ändra vårt. Därför behöver vi en kontrollstation om ett år, förklarar Ola Bergström.

I yrkandet finns ännu inte några siffror eller förslag om hur löneökningarna ska finansieras.

– Men vi vill göra en översyn av lönesättningen, och då titta särskilt på vissa grupper. Dessutom ska lönerna ses över för dem som får nya arbetsuppgifter i samband med att ärendehanteringen datoriseras ytterligare. Pengarna ska tas ur de effektivitetsvinster som datoriseringen ger.

Parterna för också diskussioner om hur pengarna från de sänkta avgifterna till Trygghetsstiftelsen kan användas. Totalt rör det sig om 0,65 procent av lönesumman.

– Vi diskuterar hur en generationsväxling kan gå till. Ett förslag är att äldre, exempelvis de som är över 61 år, ska få chansen att gå ner i arbetstid. Om de minskar sin arbetstid med 20 procent skulle hälften kunna betalas med trygghetspengarna. Övriga tio procent får den enskilde stå för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA