Åklagarmyndigheten behöver fler åklagare

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2019-03-05

Åklagarmyndigheten vill öka antalet åklagare för att möta inflödet av ärenden när Polisen utökar antalet anställda. Utan tillskott av åklagare finns risk för en försämrad arbetsmiljö och att det blir svårare att rekrytera, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag. 

Den stora satsningen på Polismyndigheten med målet om 10 000 fler anställda inom polisen till 2024 innebär att inflödet av brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten kommer att fortsätta att öka, skriver Åklagarmyndigheten i sitt budgetunderlag.

Åklagarmyndigheten bedömer att inflödet av brottsmisstankar till myndigheten kommer att öka med 13 procent fram till 2022.

Därför måste Åklagarmyndigheten anställa fler åklagare. Eftersom myndigheten bara har kapacitet för att utbilda 75 åklagaraspiranter per år måste satsningen påbörjas 2019 för att inte bara täcka upp för pensionsavgångar och att medarbetare slutar av andra skäl. Målet är att öka antalet åklagare med 100 personer, till minst 1 050 åklagare senast 2022, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag.

Sammantaget anser Åklagarmyndigheten att man behöver anslagsökningar med 76 miljoner kronor 2020, 101 miljoner kronor 2021 och 61 miljoner kronor 2022. Ramanslaget landar då på 1 666 000 miljoner kronor för 2020.

”Utan möjlighet att långsiktigt bygga upp kompetensen och utöka antalet åklagare finns stora risker för försämrad arbetsmiljö vilket även påverkar myndighetens attraktivitet som arbetsgivare. Detta kan påverka befintlig personal men också försvåra framtida rekryteringar”, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA