Agv vägrade diskutera lönerna vid försäkringskassorna
I och med att OFR sagt nej till arbetsgivarnas slutbud går avtalet för 100 000 statsanställa till medling. – Arbetsgivarverket har vägrat att ens diskutera lönerna för de anställda vid försäkringskassorna, säger Annette Carnhede.
Orsaken till att OFR, de offentliganställdas förhandlingsråd, säger nej till slutbudet är följande:
Det saknas en lösning på hur de anställda vid Försäkringskassan ska få löner i nivå med övriga statsanställda. De två övriga frågorna rör förhandlingsordningen inom polisväsendet och förhandlingsordningen för försvarsanställda utlandsstyrkor.
Men OFR har accepterat vissa förändringar av Trygghetsavtalet. Nytt är att även visstidsanställda ska omfattas, en fråga som ST drivit under flera år.
Det ska införas en ettårig kvalifikationstid i Trygghetsavtalet. Idag börjar det att gälla direkt vid anställningen.
– Men vår erfarenhet är att det inte är särskilt vanligt att någon sägs upp inom ett år, säger STs ordförande Annette Carnhede.
För visstidsanställda blir kvalifikationstiden tre år.
Åldern för att få pensionsersättning och särskild pensionsersättning höjs till 61 år från 2008.
Det innebär att den enskilde visserligen måste stå till arbetsmarknadens förfogande ytterligare ett år.
– Men det har ingen ekonomisk betydelse för individen då inkomstgarantin till och med kan vara högre än pensionsersättningen, förklarar Annette Carnhede.
Sammantaget tycker hon det är bra att Arbetsgivarverket backat från flera av de försämringar av Trygghetsavtalet som fanns i det första budet.
– Och att vi fått in de visstidsanställda i avtalet innebär ett stort plusvärde, säger hon.
OFR har också sagt ja till att de lokala parterna ska kunna välja en alternativ lönesättningsmodell, ”lönesättande samtal”, som innebär att löner som sätts i samtal mellan medarbetare och chef automatiskt förs in i kollektivavtal.
STs uppfattning är att parterna först ska se över helheten innan ett kollektivavtal undertecknas.
Men om det har OFR-förbunden inte kunnat enas, förklarar Annette Carnhede.
– Jag kommer inte att rekommendera att den alternativa modellen används, säger Annette Carnhede.
Möjligheten att välja traditionella löneförhandlingar eller lönesättningssamtal mellan chef och medarbetare som kollektivavtalregleras i efterhand kommer att finnas kvar i det nya avtalet.
Det blir fortsatta förhandlingar under fredsplikt om pensionsåldern för flygledare och officerare. Arbetsgivarverket vill höja den till 61 år.
De kvinnor inom försäkringskassan som med nuvarande övergångsbestämmelser har rätt att gå i pension vid 60 år, får behålla den rätten under avtalsperioden. För övriga, det vill säga även de män som idag har en högre pensionsålder, fortsätter förhandlingarna under fredsplikt fram till den 30 juni 2005.
Budet innebär löneökningar med 7,3 procent under tre år och 700 kronor i individgaranti under perioden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.