85 tjänster bort på Försäkringskassan

F-KASSAN2008-02-05

85 tjänster försvinner när Försäkringskassan stuvar om sitt huvudkontor. Vilka som blir övertaliga är ännu inte klart. Hundratals anställda har tvingats söka om sina jobb.

Som ST Press tidigare berättat ska Försäkringskassan spara 50 miljoner kronor på huvudkontoret i Stockholm.

Nu står det klart att 85 tjänster dras in det närmaste året, framför allt inom de enheter som jobbar med utveckling och vägledning kring socialförsäkringen med ungefär 300 anställda.

Hoppas på olika lösningar

Ledningen hoppas att en stor del av övertaligheten går att lösa genom omplacering, naturlig avgång och återhållsam nyrekrytering, men inrättar även en omställningsorganisation.

Vilka personer som blir övertaliga är ännu inte klart. Hundratals anställda har tvingats söka om sina jobb när organisationen byggs om, och tjänsterna fördelas definitivt först under februari, då den nya organisationen ska börja fungera.

Måste kunna vägleda

ST befarade till en början att sparkravet kunde innebära att 100 tjänster försvann.

Avdelningsordförande Siv Norlin välkomnar den lägre summan, men tror att huvudkontoret kan få svårt att matcha behovet av vägledning och regeltolkning ute på landets kontor.

–Arbetsgivaren har trots allt ansvar för att verksamheten inte ska gå under. De måste se till att det finns tillräckliga resurser till de här stödfunktionerna, och det är ännu svårt att bedöma om det är så.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA