639 miljarder för förtidspensioner

REVISION2005-06-15

Om landets 540 000 förtidspensionerade inte kommer tillbaka till arbetslivet före ålderspensionen kommer det att kosta staten 639 miljarder kronor, enligt en rapport från Riksrevisionen.

– Det är anmärkningsvärt att inte fler personer får möjlighet till prövning och en chans att komma tillbaka, säger riksrevisor Eva Lindström.

Enligt rapporten har både regeringen och Försäkringskassan försummat frågan om förtidspensionärerna. Det har inte satts upp några mål för att öka förtidspensionärernas möjligheter att komma tillbaka i arbetslivet. Målet har istället varit att minska antalet sjukdagar. Prövning och kontroller för att minska förtidspensionerna om arbetsförmågan ökar har varit lågt prioriterade på Försäkringskassorna.

De som i rapporten ingår i gruppen förtidspensionärer är de som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning.

Enligt Riksrevisionens granskning är det högst en procent av förtidspensionärerna som avslutar sin förtidspension och återkommer till arbetsmarknaden. Möjligheten att få vilande förtidspension för att pröva på att arbeta används i liten utsträckning.

– Regeringen och Försäkringskassan borde kunna arbeta både med att minska inflödet och öka möjligheterna för individerna att återvända till arbetslivet, tycker Eva Lindström.

Anslaget för förtidspensioner var under 2004 det största i statens budget och slukade 64 miljarder kronor. Mellan 1998 och 2004 ökade kostnaderna för förtidspensionerna med 46 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA