Annons:

500 kvinnor får påökt efter lönekartläggning

JÄMSTÄLLDHET2008-12-16

Omkring 500 kvinnliga anställda vid Kronofogden får bättre betalt sedan en lönekartläggning påvisat osakliga löneskillnader. Lyftet blir upp till 2 000 kronor i månaden.

Den grupp som påverkas mest är kronoinspektörerna. Bland dem ska 362 kvinnor över 35 år få en höjning med 1 150 kronor i månaden fördelat på tre år. Kvinnliga kronofogdar under 45 får 1 500 kronor mer i månaden, och de över 45 får 1 000 kronor. Och den kvinnligt dominerade gruppen handläggare för skuldsanering får lönerna uppjusterade med drygt 2 000 kronor, sedan de jämförts med juristerna.

En annan grupp är de 94 kvinnliga kronoinspektörsaspiranterna, som i genomsnitt har 500 kronor lägre lön än de manliga. De ska få lönen justerad efter utbildningen.

En av dem är ST-medlemmen Yvonne Olofsson i Sundsvall. Hon är förvånad över resultatet.

– Här i norra avdelningen har vi inte märkt så stora skillnader. Men det är bra att man har koll på det, och förstås trevligt att få högre lön!

Christer Jansson i avdelningsstyrelsen för ST inom Kronofogden är däremot inte förvånad.

– Visst har vi känt till att det varit för stora skillnader. Men tidigare var vi tio myndigheter. Då såg man inte riktigt strukturen, utan mer individuella skillnader som man hittade förklaringar till.

Finns det anledning för facket att vara självkritiskt?

– Nja, vi har naturligtvis jobbat med det i många år, men vi har kanske köpt arbetsgivarens organisation. Man har accepterat att exempelvis tidigare chefer, många gånger äldre män, behållit sina högre löner även om de bytt arbetsuppgifter.

LÖNEKARTLÄGGNINGAR

Osakliga löneskillnader berör över 5 000 anställda

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, har granskat lönekartläggningar för 568 privata och statliga arbetsgivare med 750 000 arbetstagare. Nästan varannan av de arbetsgivare som genomfört lönekartläggningar har hittat osakliga löneskillnader. Löneskillnaderna berör 5 246 arbetstagare, och av dem är mer än nio av tio kvinnor.

Om alla lönekorrigeringar genomförs får var och en i genomsnitt 1 120 kronor mer i lön per månad. Statliga arbetsgivare har enligt JämO högre kvalitet på sina lönekartläggningar än privata. Men två av tre har ändå avslöjat osakliga löneskillnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA