Annons:

5 000 hotade jobb blir högst 1 000  

FÖRSVARET2005-05-11

När försvarsbeslutet kom i december 2004 sades 5 000 försvarsjobb vara hotade. Nu är antalet nere i 1 000. I slutändan kanske ingen behöver sägas upp.

Av:  Eva Spira

Försvarsmakten hade i april 3 500 vakanta tjänster. De tjänsterna erbjuds nu till 4 500 officerare och civilanställda som idag jobbar i de förband som ska läggas ner.

Återstår cirka 1 000 personer som riskerar att sägas upp.

Men enligt Tom Olson, bemanningschef inom Försvarsmakten, kommer den siffran att sjunka.

Omorganisationen ska vara genomförd 2007. Tills dess kommer ett antal ha fått pensionsersättning och andra ha sagt upp sig frivilligt.

Beslut på elva dagar

I en första placeringsomgång har 3 000 försvarsanställda erbjudits nya jobb.

De har bara fått elva dagar på sig att bestämma om de ska tacka ja till erbjudandet, som i många fall innebär att de måste flytta från hemorten.

Det är ett stort beslut, varför så bråttom?

–Eventuella uppsägningar ska ske 1 september. Därför måste vi veta vilka som säger nej så att vi kan erbjuda vakanserna till dem som inte fick något erbjudande i första vändan, säger Tom Olson.

Att det nu bara är 4 500 tjänster som ska bort inom försvaret istället för de närmare 5 000 som var aktuella i december 2004 
beror dels på naturlig avgång, dels på att försvarsmakten behåller 300 officerare som ska ingå i den europeiska insatsstyrkan.

Omlokaliseringen

När regeringen beslutade att omlokalisera statliga myndigheter till orter som drabbas av försvarsnedläggelserna angavs regionalpolitiska skäl. Men i debatten har myndighetsflytten kopplats ihop med det stora antalet försvarsanställda som skulle förlora sina jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA