400 mister jobben

MYNDIGHETER2008-06-23

Totalt 400 personer mister jobbet nästa år när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bildas. Det drabbar bland annat anställda vid Krisberedskapsmyndigheten i Sollefteå.

– I Sollefteå är det stor oro och dyster stämning bland personalen, berättar Stina Wessling, ordförande för ST inom Krisberedskapsmyndigheten.

Strax för midsommar fick de 70 anställda vid Krisberedskapsmyndigheten i Sollefteå veta att all verksamhet försvinner från orten vid årsskiftet. Då läggs tre myndigheter ner: Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för Psykologiskt försvar. De ersätts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vad vi vet nu är att den nya myndigheten ska fortsätta att bedriva de tre nedlagda myndigheternas verksamhet, säger Stina Wessling. Men det är många frågetecken för medarbetarna. De kan inte hitta sig själva i den nya organisationen,

Enligt henne har det sagts att viss verksamhet i Sollefteå kan flyttas över till Räddningsverkets skola på Sandö men än vet man inte vad som kan hamna där.

Vad som händer med de 200 anställda vid Krisberedskapsmyndigheten i Stockholm är också oklart. Det kan dock dröja ända till december innan de enskilda anställda vet vad som gäller för dem.

Den nya myndigheten, MSB, ska främst ha verksamhet i Stockholm och Karlstad, men även i Revinge och Sandö. Det framgår av den nya myndighetens hemsida. Verksamhet i orterna Sollefteå, Kristinehamn och Karlskoga läggs ner där men det mesta förs över till den nya myndigheten.

MSB får mellan 700 och 800 anställda. Det betyder att runt 400 mister jobbet av de sammanlagt cirka 1 100 anställda som finns vid de myndigheter som läggs ner.

Tidigare har det stått klart att Räddningsverkets skolor i Rosersberg och Skövde inte heller går över till MSB. En utredare ska undersöka om en ny huvudman kan ta över dem.

FAKTA

Den 20 maj beslöt riksdagen att Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för Psykologiskt försvar läggs ner 31 december. Den 1 januari startar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Helena Lindblad blir generaldirektör för MSB. Hon är nu chef för Krisberedskapsmyndigheten och tar 1 juli över chefskapet även för Räddningsverket fram till årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA