200 bort – 60 nya jobb

CSN2003-11-06

Tio CSN-kontor har stängts och hela organisationen bantas med 200 tjänster. Samtidigt skapas 60 nya tjänster för att myndigheten ska klara verksamheten.

Av:  Christian Örjestål

Vid Centrala studiestödsnämndens (CSN) huvudkontor i Sundsvall har personalen informerats om att CSN måste spara ytterligare sex miljoner kronor. 68 tjänster kommer att försvinna. Var femte anställd kan tvingas att lämna CSNs snart nyrenoverade lokaler i centrala Sundsvall.

–Det här är mycket jobbigt, säger Bobby Beogan, sektionsordförande för ST-Studiestöd i Sundsvall. Det är nästan dubbelt så många tjänster mot vad vi räknat med.

CSN har fått sin beskärda del av kritik tidigare. Kunder har klagat över långa telefontider, för långa handläggningstider och att studielånen betalats ut för sent. För att förbättra servicen inrättade myndigheten ett kundcenter i Kiruna.

–Det var nödvändigt. Nu kommer kunderna i alla fall fram till oss och det är viktigt, säger Arne Mellqvist, ordförande för ST-Studiestöd.

För att klara av kraven på främst tillgänglighet anställs 60 personer som ska ansvara särskilt för telefonarbetet på kontoren i Sundsvall, Eskilstuna, Gävle och Falun.

Men kunderna är ändå oroliga för att CSNs krympta kostym än en gång ska leda till långa väntetider och irritation. Flera studentorganisationer har förklarat sin oro inför neddragningarna.

– Jag förstår dem, säger Arne Mellqvist, vi får försöka göra det bästa möjliga av situationen.

För tillfället förhandlar ST och arbetsgivaren om hur personalen ska indelas i turordningskretsar. Förhandlingarna beräknas att vara klara någon gång i november.

FAKTA

CSN hade före omorganisationen 25 kontor. Kvar är kontoren i Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Kalmar, Kiruna, Linköping, Lund, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Örebro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA