12 000 i nystartsjobb

JOBBEN2007-10-09

Närmare 12 000 personer har fått nystartsjobb sedan årsskiftet, visar statistik från Ams. Flertalet nystartsjobb har gått till manliga arbetslösa, skriver Ams tidning Arbetsmarknaden.

Två tredjedelar av de som fått nystartsjobb är män. Nu hoppas Ams och regeringen att fler kvinnor ska få möjligheten till ett nystartsjobb i och med att också offentliga sektorn ska omfattas av arbetsmarknadsåtgärden. Hittills har det bara varit den privata sektorn och offentliga arbetsgivare som bedriver affärsverksamhet som fått anställa nystartsjobbare.

Ams siffror visar att 158 000 personer var registrerade som arbetslösa på arbetsförmedlingen i slutet av förra veckan. Det är en minskning med 37 100 personer jämfört med samma vecka i fjol. Också antalet personer i program med aktivitetsstöd har minskat kraftigt – 55 600 personer deltog i slutet av förra veckan i något program med aktivitetsstöd, vilket nästan innebär en halvering jämfört med samma vecka förra året.

Men antalet långtidsarbetslösa ökar. 48 200 personer är drygt 800 fler än för ett år sedan. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar, kvinnor och funktionshindrade ligger enligt Ams betydligt högre än förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA