Annons:

1 500 jobb försvann i fjol

STATEN2008-04-17

Antalet statsanställda minskade med drygt 1 500 personer under förra året. Det framgår av statens årsredovisning som också visar ett överskott på 127 miljarder kronor under 2007.

Drygt sex procent av alla i Sverige som har ett jobb har staten som arbetsgivare. Knappt 219 000 personer var förra året statligt anställda. Bland de statligt anställda är nästan exakt lika många kvinnor som män. Däremot finns tydliga skillnader mellan könen i vissa sektorer av statens verksamhet, enligt årsredovisningen.

Statens resultaträkning visar ett överskott på 127 miljarder kronor under förra året. Skatteintäkterna ökade med 26 miljarder kronor, medan kostnaderna för olika bidrag ökade med 3 miljarder kronor.

Kostnaderna för statens egen verksamhet minskade under 2007 med sju miljarder kronor.

I jämförelse med arbetsmarknaden i övrigt är statens anställda äldre än genomsnittet. Genomsnittsåldern bland den statliga personalen är 46 år. Nästan var tredje – eller 28 procent – var 55 år eller äldre under 2007.

Knappt var fjärde av de statligt anställda arbetar i sektorn universitet, högskolor och forskning med 52 300 anställda. Uppemot var femte arbetar inom sektorn rättsmyndigheter, där bland annat polis, domstolar och kriminalvård ingår.

Fyra av fem statsanställda arbetar vid någon av de 35 myndigheter som har mer än 1 000 anställda.

Andel av de statligt anställda per sektor, i procent

■Universitet, högskolor och forskning 23,9

■Rättsmyndigheter 19,6

■Arbetsliv, omsorg och utbildning 16,2

■Affärsverk och infrastruktur 8,7

■Ekonomi 8,6

■Försvaret 7,4

■Länsstyrelser, regeringskansli och stabsmyndigheter 5,8

■Uppdragsbaserad verksamhet 5,4

■Miljö, teknik och jordbruk 2,8

■Kultur 1,6

Källa: Finansdepartementet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA