Runt 1 200 tjänster försvinner inom Postnord efter att ett sparpaket realiserats.
Bild: Mostphotos
Runt 1 200 tjänster försvinner inom Postnord efter att ett sparpaket realiserats.

1 200 sägs upp från Postnord efter sparpaket

POSTNORD2019-08-28

Sedan i februari har Postnord arbetat med ett sparpaket för brevbärar- och terminalarbetarpersonal. Efter att arbetsgivare och facket nu förhandlat färdigt står det klart att nära 1 200 tjänster försvinner. ”I höst väntar nästa sparpaket”, säger STs Per-Åke Alenius till Publikt.

Det är framför allt brevbärare och terminalarbetare inom brevutdelningen som finns bland dem som får lämna bolaget inom det sparpaket som bolaget nu har drivit i mål, säger Per-Åke Alenius, vice ordförande för ST inom Postnord till Publikt.

Inom ramarna för det aktuella sparpaketet, som lanserades i februari, har Postnord gått igenom brevbärar- och terminalarbetarbemanningen nationellt, förklarar han. Facket har deltagit i sedvanliga förhandlingar som utgått från turordningsreglerna.

– För STs räkning har vi klarat oss relativt bra. Många av våra medlemmar har jobbat länge och då klarat sig eftersom de hamnar långt bak i listan, säger Per-Åke Alenius.

Enligt Postnords pressavdelning är det runt 1 200 tjänster som försvinner till följd av sparpaketet, av dessa är det omkring 100 personer som blir uppsagda. Resten hanteras genom pensionsavgångar eller handlar om anställda som har valt att säga upp sig själva.

Per-Åke Alenius kan inte kommentera hur många ST-medlemmar som nu får lämna Postnord, med mer än att det finns ett antal av STs medlemmar bland de som berörs av sparpaketet.

– När man går efter Las i ett så här stort företag är det de med kortast anställningstid som får sluta, och många av dem är inte fackligt organiserade, säger han.

Vissa av dem som är berörda jobbar fortfarande kvar inom Postnord. I oktober ska sparpaketets effekter vara helt genomförda. På central nivå har arbetsgivaren skött kommunikationen kring de aktuella neddragningarna bra, enligt Per-Åke Alenius.

– Sedan har man brutit ned det hela lokalt att hantera. På vissa håll har detta skötts bra och på vissa sämre. Jag vill inte peka ut enskilda arbetsplatser men det finns exempel på när man inte har kommunicerat tågordningen ordentligt.

I höst är det dags för nästa sparpaket att lanseras. Då gäller det Postnords personal som arbetar inom logistik, enligt Per-Åke Alenius.

Per-Åke Alenius, vice ordförande för ST inom Postnord.
Bild: Mats Högdahl
Per-Åke Alenius, vice ordförande för ST inom Postnord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA