Politikerna måste göra mer för arbetsmiljön
Mer än hälften av de anställda i staten, 51 procent, upplever att de har alldeles för mycket att göra. Mindre än en tredjedel svarar att deras arbetsbelastning är lagom. Det är sämre siffror än för arbetsmarknaden som helhet.Arbetsgivarverkets rapport om arbetsmiljön i staten, som bygger på svar från Arbetsmiljöverkets stora enkätundersökning, visar tydligt att pressen på våra myndigheter och deras anställda är orimlig.
Arbetsbördan riskerar att göra medarbetarna sjuka. Nära hälften av de statsanställda i undersökningen uppger att de inte kan koppla bort tankar på arbete under fritiden. 41 procent känner sig trötta och håglösa. Precis som Arbetsgivarverket konstaterar i sin rapport kan detta vara tidiga tecken på ohälsa.
Nyligen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark stolt en ny arbetsmiljöstrategi, som slår fast att arbetslivet ska vara hållbart och hälsosamt. För att det budskapet ska vara trovärdigt måste de myndigheter som regeringen själv styr vara föredömen. Så är det inte i dag.
Sannolikt skulle landets myndighetsledningar ta arbetsmiljöfrågor på större allvar om regeringen tryckte på dem i myndighetsstyrningen. Höga sjuktal och andra indikationer på dålig arbetsmiljö förtjänar att uppmärksammas mer.
Det går dock inte att blunda för att det viktigaste skälet till att myndigheternas medarbetare är stressade är att för få delar på arbetsbördan. Detta är ett resultat av ständiga besparingskrav från regering och riksdag. I praktiken har möjligheterna att effektivisera varit små – i stället har personalen mötts av krav på att göra allt mer.
Om den utvecklingen tillåts fortsätta kommer ett arbetsliv i statsförvaltningen att bli allt mindre hållbart och hälsosamt. Därför måste nedskärningarna på viktig statlig verksamhet få ett slut.
Detta är också en jämställdhetsfråga. För det är kvinnorna som är hårdast drabbade. I Arbetsgivarverkets rapport är siffrorna för kvinnliga statsanställda på de flesta punkter sämre än för deras manliga kolleger. Det är en illustration av könsorättvisorna i arbetslivet – kvinnodominerade yrken har sämre arbetsmiljö och kvinnor är mer utsatta för missförhållanden på arbetsplatserna.
Även om det är politiker och arbetsgivare som bär ansvaret för arbetsmiljön, har facken en viktig roll att spela genom att driva på för förbättringar. Lokalt kan fackliga företrädare och skyddsombud ta aktiv del i arbetsmiljöarbetet och ställa krav på riskanalyser och åtgärder. På central nivå måste fackförbunden fortsätta att bilda opinion för mer kraftfulla politiska insatser för en bättre arbetsmiljö. Inte minst på landets statliga myndigheter.
Alexander Armiento, chefredaktör
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.