Med gemensamt arbete formas en framtid efter krisåret
Ett styrketecken är att fack och arbetsgivare kunnat komma överens vid förhandlingsbordet också under de speciella omständigheter som råder under coronapandemin. En viktig uppgift för facket kommer att vara att säkra att arbetslivet efter coronapandemin är tryggt, säkert och utvecklande för alla, skriver Publikts chefredaktör Alexander Armiento.
Det är inte svårt att summera 2020 – det kommer att bli ihågkommet som året som präglades av coronapandemin. Ett år då flera tusen svenskar dog i covid-19, och många fler blev svårt sjuka. Ett år då pressen var hård för de anställda inom sjukvården, men också för medarbetare i många andra delar av den offentliga sektorn. Ett år då många verksamheter drabbades av ett hårt ekonomiskt slag, med varsel och uppsägningar som följd.
Samtidigt har vi detta år också sett styrkan i våra gemensamma institutioner. Demokratin har arbetat på högvarv – riksdag, regering, kommuner och regioner har fattat mängder av beslut för att försöka möta utmaningarna. Vården fungerar, barn och ungdomar får undervisning i skolorna, statsförvaltningen håller öppet och ger stöd till dem som nu behöver det. I företagen skapas produkter och tjänster som underlättar i en förändrad tillvaro.
Ett styrketecken är att fack och arbetsgivare under hösten kunnat komma överens vid förhandlingsbordet också under dessa speciella omständigheter. Parterna inom industrin slöt lagom till deadline ett nytt avtal som säkrar arbetsfreden och sätter märket för löneökningarna på den övriga arbetsmarknaden.
Andra branscher har sedan följt efter. ST har nu slutit avtal som innebär löneökningar på 5,4 procent de kommande tre åren. Det innebär att löneökningstakten minskar något, jämfört med de gångna tre åren – något de flesta nog har förståelse för i den rådande situationen. Förhoppningsvis får de flesta löntagare en reallöneökning som kan bidra till att få fart på hjulen i ekonomin igen.
ST har däremot stått utanför de förhandlingar som pågått om arbetsrätten. De har varit besvärliga och skapat sprickor inom fackföreningsrörelsen. Nu finns ett avtal som tjänstemannafacken inom privat sektor säger sig vara nöjda med, och som även LOs största förbund anslutit sig till. Den statliga sektorn omfattas av speciella regler och ST lär under det kommande året få arbeta hårt för att det ska tas hänsyn till detta när överenskommelsen nu ska bli lag.
Även arbetsmiljöfrågorna kommer att vara i fokus under den närmaste framtiden. Under coronapandemin har några fått en mycket hög arbetsbelastning, medan andra blivit närmast sysslolösa. Distansarbetet kan ha fördelar för många, men med det följer också utmaningar och risker. På det statliga området ska parterna nu inleda ett gemensamt arbete med dessa frågor. Det är mycket välkommet.
Det som hänt under 2020 kommer att påverka samhället långt efter att den akuta krisen är över. Fackföreningsrörelsen har en viktig roll i att säkra att arbetslivet efter coronapandemin är tryggt, säkert och utvecklande för alla.
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.