Ljus på statens frågor
När offentliga sektorn diskuteras i valrörelsen är det oftast kommunernas och landstingens verksamheter som står i centrum. ST har en viktig uppgift i att sätta statens roll på dagordningen.
Riksdagsvalet närmar sig och debatten om hur landet ska styras de närmaste fyra åren är intensiv.
När den nationella politikens ledargestalter drabbar samman brukar det handla mycket om »vård, skola och omsorg«. Viktiga områden – men det är värt att hålla i minnet att riksdag och regering inte ensamma råder över dem. Självklart går de att påverka via lagstiftning och statsbudget, men politikerna i kommuner och landsting har stor makt över ambition och kvalitet inom dessa sektorer.
Bland de renodlat nationella frågorna får skatter, bidrag och socialförsäkringar av förklarliga skäl stort utrymme. Även arbetsmarknadspolitiken har i år blivit föremål för en het debatt.
Men många viktiga ansvarsområden för riksdag och regering diskuteras betydligt mindre. Vår högskoleutbildning och forskning kan vara avgörande för Sveriges framtid. Ändå tas ämnet sällan upp i partiledarutfrågningar. Kriminalvårdens villkor hörs det inte mycket om i debatterna. Och hur statliga bolag som Posten och SJ ska skötas avhandlas knappast på valaffischer.
Det är inte bara många av statens ansvarsområden som lätt glöms bort, utan också statens anställda. Diskussionen om det offentliga som arbetsgivare handlar oftare om kommuner och landsting än om myndigheter och statliga bolag. Lärarlönerna engagerar fler än statstjänstemannalönerna gör.
Grupper av löntagare ska givetvis inte ta strid mot varandra. Men de som arbetar i staten behöver få uppmärksamhet för vad som krävs för att de ska kunna göra ett bra jobb med att omsätta regeringens politik i praktik.
Ett starkt fack kan göra sin del i det arbetet. ST Press har i partiledarintervjuer ställt frågor om synen på statlig verksamhet och villkoren för de anställda som få medier ställer. ST har genomfört ett medlemsrådslag på nätet för att formulera krav på staten som arbetsgivare. Nu arbetar förbundet för att dessa ska få genomslag i den kommande regeringsdeklarationen.
Kanske är frågorna på väg upp på agendan. För några dagar sedan valde regeringens ansvariga statsråd, Sven-Erik Österberg, att i en debattartikel
formulera ett antal mål för förvaltningspolitiken. Oavsett vad man tycker om hans förslag – bland annat att minska antalet små myndigheter och satsa på elektronisk förvaltning – är det ett positivt tecken att en regeringsföreträdare
tar upp frågorna i valrörelsen.
Men för att villkoren för STs medlemmar verkligen ska komma fram i debatten krävs ett brett engagemang. I valrörelsen finns en unik möjlighet att lyfta fram sitt perspektiv och ställa de viktiga frågorna – både i personliga möten och via medierna. Tas den möjligheten till vara finns chansen att statens verksamheter och dess anställda får större uppmärksamhet – inte bara de kommande veckorna, utan under en hel mandatperiod.
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.