Annons:

Känsliga gränser

LEDARE2007-01-16

Snart kommer Ansvarskommitténs förslag om hur Sverige ska styras. Mycket av intresset har handlat om de nya regionernas gränser. Men det är viktigare att diskutera vad de ska göra.

Att rita om gränser väcker nästan alltid konflikter till liv. Det är ett välkänt och begripligt faktum. Ändå är det beklämmande att den viktiga diskussionen om hur vårt land ska styras i framtiden hela tiden tycks landa i en debatt om var det ska dras streck på Sverigekartan.

I dagarna håller den statliga Ansvarskommittén sina sista möten, och den 28 februari kommer slutbetänkandet. Ett viktigt inslag i mediernas bevakning av kommitténs arbete har varit att presentera olika kartor med förslag på regionala gränslinjer.

Trots att det inte ens är säkert att slutbetänkandet innehåller ett färdigt förslag till regional indelning har många höjt rösten i just denna fråga. Det är lätt att förstå varför. Åtskilliga lokala företrädare känner starkt för den traditionella indelningen – och vill nog också gärna värna hotade centralorter och befintliga organisationer.

I Halland, som ser sig hotat att likt Polen på 1700-talet delas upp av sina grannar, driver politiker och ledarskribenter kampanj för ett bevarat självständigt län. I norr har ett förslag om att göra hela Norrland till en region nyligen väckt debatt – i Blekinge lanserade länsantikvarien en idé om att dela upp länet mellan Skåne och Småland.

Tyvärr skymmer diskussionen om gränsdragningarna på kartan lätt den viktigare frågan om gränsdragningarna mellan olika aktörer i det offentliga Sverige. Ansvarskommitténs huvuduppgift är trots allt att bedöma om uppgiftsfördelningen mellan landets beslutsnivåer – stat, landsting och kommuner – behöver förändras.

Här ryms många brännande spörsmål. Landstingens vara eller inte vara har ju till exempel debatterats under många år.

Innan man börjar fundera över var kartans gränser ska dras måste man också vara klar över vilka verksamheter de ska avgränsa. Kommitténs ordförande, Mats Svegfors, vill inte att de nya storlänen bara ska avspeglas hos länsstyrelserna och inom sjukvården. Han är också kritisk till att statliga sektorsmyndigheter i dag delar upp landet på helt olika sätt. Banverket har fem regioner, Socialstyrelsen sex och Vägverket sju. I arbetet med EUs regionala strukturfondsprogram har Nutek delat in landet i åtta regioner.

Det kan finnas fördelar med att olika verksamheter får organisera sig som de själva finner lämpligt – men det går också att hävda att de skiftande gränserna är förvirrande för medborgarna och gör det svårt för lokala politiker att samverka med staten.

Kravet på starkare och tydligare regioner väcker också den grundläggande frågan om vad de regionala beslutande församlingarna ska få bestämma över. Här är det viktigt att kraven på lokalt inflytande inom olika områden balanseras mot principen om lika villkor för alla och en tydlig stat som kan föra en samordnad, effektiv politik för hela landet.

Diskussionen om hur Sverige ska styras är komplex och viktig och förtjänar ett brett deltagande. Myndighetschefer och fackliga företrädare bör ta ansvar för att peka på aspekter som kan påverka den egna verksamheten. Det är dags att lyfta blicken från kartan och engagera så många som möjligt i en diskussion om hur vi ska organisera vår gemensamma sektor i framtiden.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA