Kamp in på mållinjen

LEDARE2007-10-23

Sifferlösa avtal och »flexibla« arbetstider är några av de krav som arbetsgivarnas fört fram i årets avtalsrörelse. Starka fack behövs för att mota kraven på försämringar för löntagarna.

Nu spurtar parterna på myndighetsområdet i förhandlingarna om ett nytt avtal. I dagarna får ST och de andra fack som förhandlar tillsammans genom Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, förmodligen ta ställning till ett slutbud från Arbetsgivarverket, som företräder staten som arbetsgivare. Det återstår att se om budet går att godta, eller om processen går vidare med medling och i värsta fall konflikt. Förhoppningen är som alltid att det ska gå att bli överens utan att ta till stridsåtgärder.

Förhandlingarna har emellertid varit hårda. De statliga arbetsgivarna började med att kräva bland annat  »mer flexibla« arbetstider. En sådan flexibilitet på arbetsgivarens villkor hade i praktiken kunnat innebära sämre villkor för de anställda. Nu blir det med all sannolikhet inte så. Även i framtiden kommer det att krävas att parterna kommer överens om eventuella ändringar. På så vis tryggas lösningar alla kan acceptera.

Arbetsgivarverket har också krävt så kallade sifferlösa avtal. I sådana avtal finns inte några garantier för hur stora de totala löneökningarna inom en grupp blir. En princip som Sacoförbunden accepterat. Men dessa överenskommelser fungerar bara tack vare att andra fack i sina centrala avtal slår fast en  »stupstock« – en minsta storlek på den gemensamma potten om parterna inte kommer överens. Dessa nivåer blir
i praktiken vägledande även för dem som omfattas av sifferlösa avtal.

Skulle alla fack ge upp centralt reglerade miniminivåer kan en arbetsgivare lättare hävda att pengarna inte räcker till några lokala löneökningar att tala om. Ett scenario som inte känns alltför avlägset på många myndigheter med tuffa besparingskrav och obetydlig uppräkning av löneanslagen. Den som oroar sig för en sådan utveckling gör klokt i att stödja ett fack som håller fast vid kravet på garanterade löneökningar – vilket ST gör.

För att staten ska kunna rekrytera och behålla duktiga medarbetare måste lönerna också självklart öka i takt med andra branscher, vilket förhoppningsvis även Arbetsgivarverket inser.

Även om det råder stor oenighet på vissa områden finns det också viktiga saker parterna tycks ha kunnat enas om. Ett stort framsteg som kommer alla anställda till godo är att arbetsgivarens avsättning till avtalspensionerna kan öka. I praktiken innebär det att ST-medlemmar på myndigheter och affärsverk kommer att få högre pension. Det är naturligtvis oerhört betydelsefullt i tider då stor osäkerhet råder om de allmänna pensionerna.

Det återstår att se vad som händer i avtalsrörelsens slutspurt, och hur helheten i det nya avtalet ser ut när parterna så småningom kommit överens. Men hittills tyder det mesta på att starka fack lyckats slå tillbaka många krav på försämringar för de anställda.

Attackerna kommer tyvärr knappast att upphöra i framtiden. Därför är det viktigt att ST övertygar så många som möjligt på statens arbetsplatser att sluta upp bakom ett fack som kan försvara den trygghet som finns i våra kollektivavtal. Ett svagare ST skulle innebära sämre utfall för alla anställda.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA