Ge chefen chansen

LEDARE2008-09-10

Ett gott ledarskap är en viktig arbetsmiljöfråga. Men även medarbetarnas roll bör diskuteras. Och för att göra ett bra jobb måste chefen känna trygghet och få de resurser som krävs.

Trivs du på jobbet? Har du en bra chef? Sannolikheten är stor att du svarar samma sak på båda frågorna.

Ledarskapet är kanske den viktigaste arbetsmiljöfrågan av alla. Nio av tio som har en bra chef kan tänka sig att rekommendera arbetsplatsen till en vän, medan sex av tio som är missnöjda med chefen tänker byta jobb inom ett halvår, visar en färsk undersökning.

»Ett bra chefs- och ledarskap påverkar och genomsyrar all verksamhet och är av avgörande betydelse för villkor, stämning och effektivitet på arbetsplatsen«, står det i den plattform som Fackförbundet ST antog på kongressen i maj. Förbundet har länge prioriterat frågan och formuleringen motiverar varför den är fortsatt aktuell.

Under den kommande kongressperioden är STs ambition att på varje arbetsplats driva frågan om förutsättningar för ett bra ledarskap. Det behövs. I dag saknar ofta chefer i statens verksamheter de kunskaper och resurser som krävs för att kunna vara goda ledare. Få av dem finner att 40-timmarsveckan räcker för att utöva chefskapet. Många kläms mellan ständiga besparingskrav och redan stressade medarbetare. Åtskilliga saknar också både kompetensutveckling och stöd från ledningen, visade en undersökning som ST gjorde för två år sedan.

ST betonar i dokumentet också vad man väljer att kalla medarbetarskap.
I det moderna arbetslivet möter allt fler medarbetare krav som liknar dem som ställs på en chef, som förmåga att ta ansvar, samarbeta och kommunicera med andra.

Det är belysande att de ledare vid Linköpings universitet som ST Press talar med i detta nummer lyfter fram just medarbetarnas delaktighet när de talar om förutsättningarna för ett gott ledarskap. »Jag tror att det är nästa stora fråga«, säger personalintendenten Mats Tholander.

Det finns inga självklara svar, inga enkla recept för ett fungerande samspel mellan chefer och medarbetare. Men klart är att ledarskap och medarbetarskap hänger samman och bör diskuteras på alla arbetsplatser. Förs inte det samtalet redan bör facket ta intitativet.

I diskussionen om ledarskapets förutsättningar får dock inte glömmas bort att mycket hänger på de faktiska resurserna – precis som för alla medarbetare som vill göra en god insats. När tid och pengar inte räcker till för att fullgöra uppdraget är det svårt att vara en uppskattad chef och bidra till en bra arbetsmiljö.

För att kunna agera professionellt och långsiktigt behöver chefen dessutom känna trygghet. Det handlar om att ha rätt kunskaper och klara direktiv, men även om att kunna vara trygg i själva anställningen. Om signalerna uppifrån visar på något annat blir konsekvensen ett svagt och räddhågset agerande.

Därför är det oroande att regeringen på kort tid och under uppmärksammade former har sparkat flera myndighetschefer: Arbetsförmedlingens Bo Bylund, Rikspolisstyrelsens Stefan Strömberg och nu senast Göran Enander på Skogsstyrelsen.

Sådant skapar otrygghet. Många medarbetare på alla nivåer i politiskt styrda organisationer lär tolka agerandet som ett tecken på att det viktigaste är att vara uppdragsgivaren till lags. Det är knappast ett exempel på gott ledarskap.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA