Förbryllande förslag

LEDARE2006-10-17

Även om den borgerliga regeringens statsbudget följer alliansens valplattform borde Fredrik Reinfeldt ha lyssnat på kritiken mot förändringarna av a-kassan.

Det har varit svettiga dagar på finansdepartementet. På kort tid har statsbudgeten för 2007 ställts om i den riktning den nya regeringen pekat. Resultatet ligger väl i linje med vad de borgerliga partierna gått till val på.

Ändå är det en smula förvånande att man inte alls lyssnat på den skarpa kritik som framförts mot angreppen på arbetslöshetsförsäkringen. Trots kraftig tillväxt och stora överskott i de offentliga finanserna blir a-kassan både dyrare och sämre. Avgifterna ökar kraftigt, avdragsrätten försvinner och både taket och ersättningsnivån för långtidsarbetslösa sänks.

Förändringar som kommer att göra människor otrygga – och därmed mindre benägna att pröva nya, mer osäkra jobb. Det är märkligt att regeringens första åtgärd är att pruta på den trygghet som främjar rörligheten på arbetsmarknaden.

En annan åtgärd som förbryllar är indragningen av planerade nya högskoleplatser. Att det ska satsas mer pengar per utbildningsplats är positivt – men vi behöver både kvantitet och kvalitet för att säkra Sveriges konkurrenskraft. Helt rätt är dock att det görs en rejäl satsning på forskning.

Det är också positivt att regeringen tänker genomföra sitt löfte om en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen, och att man kräver av Arbetsgivarverket att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska minska i staten. Det är två kloka åtgärder för jämställdheten.

Lika smart är inte den besparing de borgerliga partierna gör på vad man kallar »statlig byråkrati«. I praktiken innebär det att flera myndigheter med viktiga uppdrag läggs ned med kort varsel. Även om andra får ta över många av Integrationsverkets och Djurskyddsmyndighetens uppdrag riskerar verksamheten att drabbas av en framstressad omställning.

Också Arbetslivsinstitutet läggs ned. Det är ett dråpslag för den viktiga arbetslivsforskningen. Att en regering som säger sig prioritera att människor ska komma i arbete raserar ett centrum för kunskap om arbetsmarknad och sysselsättning, integration och hälsa i arbetslivet är obegripligt. Arbetsmiljöverket – en annan myndighet som spelar en viktig roll för ett tryggt arbetsliv – får minskade anslag.

Även Ams får se sin verksamhet nedskuren. Det drabbar många anställda som gjort ett viktigt jobb – och många människor som nu får gå från arbetsmarknadspolitiska åtgärder ut i öppen arbetslöshet. Det vilar ett tungt ansvar på regeringen att se till att de som stått längst från arbetsmarknaden ges andra möjligheter att hitta fram till trygga anställningar.

De borgerliga partiernas ambition att snabbt genomföra sin politik får inte gå ut över statens anställda. Avvecklingar och omorganisationer kommer att belasta ett trygghetssystem som inte är anpassat för att möta så stora förändringar. Ett självklart fackligt krav är att det finns resurser för att ge de berörda trygghet i omställningen.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Inlagt av Susanne (ej verifierad) ons, 10/25/2006 - 18:06
Som 59-åring får man inga arbeten. Arbgivarna säger att de vill ha yngre. Hur ska vi klara oss på 5000kr i månaden.

Nu måste ni hjälpa oss som inte får några arb att överleva.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA