En mångfald av röster gör debatten rikare

LEDARE2018-08-28

Valet är ett viktigt vägval för Sverige. Alla bör utnyttja sin röst – men också ta chansen att påverka den politiska dagordningen genom att delta i debatten.

Riksdagsvalet ger oss alla möjlighet att påverka Sveriges färdriktning de kommande fyra åren. Det är ett betydelsefullt vägval. De politiska partiernas uppfattning om vilken kurs landet ska ta skiljer sig åt i en mängd frågor – bland dem skatterna, välfärdssystemens utformning, arbetsrätten och den offentliga sektorns utveckling.

De anställda i statligt styrda verksamheter påverkas i särskilt hög grad av de beslut som tas av riksdag och regering. De har också en särskild kunskap om vad som fordras för att dessa verksamheter ska ha bästa möjliga förutsättningar att fungera väl. Därför är det viktigt att de gör sina röster hörda i debatten och berättar vad de behöver för att kunna göra ett bra jobb.

Det mest grundläggande är en god arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor – det krävs krafttag mot stressen och resurser som svarar mot kraven på verksamheten, de anställda måste få större inflytande över sin egen arbetstid, och osäkra anställningar behöver ersättas med fasta tjänster. För att säkerställa transparens och rättssäkerhet är det angeläget att förstärka meddelarskyddet och införa en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Det är också nödvändigt att öka investeringarna i vår gemensamma infrastruktur.

Allt detta är krav som förs fram i Fackförbundet STs valprogram. Krav som förbundet driver för att förbättra såväl medlemmarnas situation som samhället i stort, utan att ta ställning för något politiskt parti. Ett fackförbund som på detta sätt står fritt från partipolitiska bindningar kan representera sina medlemmar och nå inflytande oavsett regeringens färg.

Inte heller Publikts journalistik påverkas av partipolitiska hänsyn. Tidningens valbevakning syftar till att med läsarnas intressen för ögonen granska partiernas åsikter, särskilt i viktiga frågor som inte får så mycket utrymme i andra medier. Därför har Publikt i de föregående numren ställt frågor till riksdagspartierna om deras syn på arbetsmarknadspolitiken och de statliga verksamheterna, med förhoppningen att det hjälper dig att göra ett upplyst val.

Den 9 september avgörs vilka politiska förutsättningar som kommer att gälla i Sverige under den närmaste framtiden. Att rösta i valet är en demokratisk rättighet som var och en gör klokt i att utnyttja. Men det bör inte börja och sluta med det. Alla kan också bidra aktivt i samhällsdebatten, både inför och efter valdagen. Det kan ske på många sätt – exempelvis genom att tala med politiker, skriva insändare eller delta i diskussionen på sociala medier. Genom att berätta om sin arbetsvardag och vad som krävs för att våra gemensamma institutioner ska fungera bättre kan de som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag understödja fackets arbete med att lyfta dessa frågor högre upp på den politiska dagordningen.

Att vårda och utveckla de verksamheter vi äger och finansierar gemensamt – och i förlängningen det demokratiska samhället – är en av politikens viktigaste uppgifter. Den är värd större uppmärksamhet. I valrörelsen såväl som alla andra dagar.



Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Val 2018
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA