En förlorad chans
Om attackerna på staten i höstas var dramatiska, så innebär regeringens vårbudget en dold nedskärning över hela linjen.
Regeringen surfar vidare på högkonjunkturen. Men man är inte lika villig att satsa pengar på den gemensamma välfärden och tryggheten som på sänkt skatt för husägare. Det blev tydligt när vårbudgeten presenterades.
I höstas meddelade den borgerliga alliansen att tre myndigheter skulle läggas ned. Försäkringskassan drabbades av en chockbesparing och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna skars ned kraftigt. Samtidigt lanserade man planerna på höjd avgift och sänkt ersättning i a-kassan.
I vårbudgeten var attackerna på statens verksamheter inte lika dramatiska. Men närmast i det fördolda genomförs en kraftig nedskärning över hela linjen. Den extremt låga uppräkningen av förvaltningsanslagen innebär att myndigheter inte får kompensation för sina ökade kostnader. Det lär innebära att jobb försvinner på många ställen när anslagen urholkas.
Det blir dock några satsningar vid sidan av skattesänkningarna. En av de mest positiva är de så kallade instegsjobben för nyanlända invandrare, som kopplas till undervisning i svenska.
Också möjligheten för invandrade akademiker att komplettera sin utbildning är viktig.
Men det hade behövts större satsningar på utbildning över hela linjen. En lärlingsutbildning med mindre undervisning i kärnämnen som svenska ger oss knappast en flexibel arbetskraft, rustad för ett livslångt lärande och global konkurrens om jobben. I stället hade vi behövt en rejäl förstärkning av både vuxenutbildning och högskola.
Även arbetsmarknadsutbildningen hade behövt mer resurser, när det talas om brist på arbetskraft på vissa områden samtidigt som människor går arbetslösa. Finansminister Anders Borg har sagt att han är bekymrad över att de människor som han räknar som »i utanförskap« har svårare än han väntat sig att få jobb.
I sin höstbudget slaktade han de arbetsmarknadsutbildningar som hade kunnat hjälpa dem att bli efterfrågade på arbetsmarknaden. Till förlorarna hör också de företag som får allt svårare att rekrytera kvalificerade medarbetare.
Regeringens recept för de arbetslösa är i stället coachning och matchning. Modeord, men inga dåliga metoder – snarare just vad duktiga arbetsförmedlare alltid har jobbat med. Svårt bara att förstå hur det ska kunna göras bättre med mindre resurser. Nu riskerar Ams i stället att behöva säga upp unga, nyanställda medarbetare samtidigt som stora pensionsavgångar väntar.
På en punkt har regeringen dock åtminstone försökt mildra effekterna av sin framfart i höstas. De myndigheter som läggs ned får sent omsider pengar som kan göra avvecklingen smidigare och mjukare. Det är positivt, men det hade underlättat för de anställda och för verksamheten om dessa resurser
hade kommit redan med nedläggningsbesluten.
Det är begripligt att regeringen är ivrig att genomföra sin politik. Men det är svårt att förstå att man inte är beredd att ta större hänsyn till dem som drabbas av omställningarna i staten och på arbetsmarknaden. Vårbudgeten är ännu en förlorad chans i det avseendet.
Alexander Armiento
chefredaktör
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.