Avstamp för framtiden

LEDARE2008-05-13

Snart samlas ST åter till kongress. Genom sitt arbete är förbundet en positiv kraft i samhället. Det är ett budskap som måste föras ut om förbundet ska ha styrka och inflytande i framtiden.

Stärkt makt över den egna arbetssituationen. Trygghet i förändring för alla anställda. Möjlighet att utvecklas i arbetet. Gott ledarskap. Jämställdhet mellan kvinnor och män. Förutsättningar att förena yrkesliv och privatliv. Ett tolerant arbetsliv och arbetsplatser fria från diskriminering.

De är alla ytterst angelägna frågor. Att ST arbetat med dem under de gångna åren, och kommer att fortsätta att arbeta med dem i framtiden, är något att vara stolt över. Genom sina insatser visar förbundet att man är en kraft för positiv förändring på arbetsplatserna och i samhället. Det är ett budskap som förtjänar att föras ut till så många som möjligt.

Snart avgör företrädare för STs medlemmar hur strategin för arbetet med alla dessa viktiga frågor ska se ut under de kommande åren. Den 27 till 29 maj samlas förbundet till kongress i Stockholm. Det är fyra och ett halvt år sedan förra gången. Ombuden ska ta ställning till policyinriktning, verksamhetsplan, budget och motioner. De ska också välja de personer som ska leda ST under de kommande åren.

Det är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag. Förbundets ledning, politik och strategi avgör om ST ska lyckas med att göra sin röst hörd i debatten, värva nya medlemmar och behålla gamla. I slutänden handlar det om att förmå att ge dem som »valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag« – som förbundet beskriver sina medlemsgrupper – en stark röst, trygghet och bättre villkor i arbetslivet.

Inte minst de två avtalsrörelser som förbundet hunnit med sedan förra kongressen, med tufft motstånd från arbetsgivarna, visar på vikten av facklig styrka för att kunna försvara medlemmarnas intressen.

Sedan förra kongressen har antalet medlemmar minskat – en utveckling som delvis beror på nedskärningar inom staten, men också är ett resultat av att det blivit dyrare att vara med i fack och a-kassa. Kanske är det också en effekt av ett imageproblem för facket.

Men trenden måste hejdas. För att företräda sina medlemmar måste ST kunna tala för många. Det kräver aktiva insatser på alla nivåer – från den högsta ledningen till var och en av medlemmarna.

Varje medlem kan själv göra en viktig insats genom att tala med arbetskamraterna om vad ST står för och vad facket gör – inte minst med nya, unga anställda för vilka ett medlemskap sällan är självklart. Trots att ST understryker att man är arbetsplatsfacket för alla finns det dem som inte fått frågan om de vill vara med. Så får det inte vara.

Om ST ska kunna nå ett gott resultat i nästa avtalsrörelse 2010, nå ut med de anställdas perspektiv i samhällsdebatten, vara en röst som regeringen lyssnar på – då krävs att alla bidrar.

Uppmärksamheten kring ST-kongressen är ett bra tillfälle att ta upp fackets arbete och resultat – både i kongresshallen och kring fikaborden på landets alla ST-arbetsplatser.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA