Vargas Llosa tittar och fantiserar
Att läsa Erik Beckman är som att ge sig ut och simma på ett stort villande hav. Det hela är svårt att övergripa. Men efterhand kan man ta en handfull ord och betrakta, eller ännu hellre uppleva med flera sinnen, åtminstone lyssna på.
Det finns ett Erik Beckmansällskap i Sverige och medlemmarna där får aldrig nog. Det är som med Proust, eller kanske Willy Kyrklund, man kan hålla på hur länge som helst och fundera, läsa, plaska omkring i det där brusande ordhavet.
Erik Beckman är poeten för de modiga, de som inte blir rädda av hans vildheter. Men ibland kan också fega, försiktiga läsare få utdelning, som i de rader som följer efter »Vinterns skorsten står och ryker.« »…Du ska väl övervintra, Svensson/ Knäpp din knapp och andas genom hålet.«
Raderna är hämtade från dikten Hus i djävulsgrönskan, ur diktsamlingen Farstu. Den ingår också i den nyligen utgivna Samlade dikter, Norstedts.
•l•
När äldre författare, som Mario Vargas Llosa, skriver om kvinnor med trånga slidor, blir jag alltid misstänksam. Jag har inte lust att ta del av deras oanständiga drömmar.
Titeln på hans nya roman Den stygga flickans rackartyg, utgiven av Norstedts och översatt av Peter Landelius, låter ju också precis som en gammal porrfilm. Men trots detta uppskattar jag boken. Han är en bra författare och hans skildring av både miljöer och politiskt liv i Europa och Peru är läsvärda.
Detta är en kärleksroman där den tråkige mannen livet igenom är trogen den stygga flickan. Han möter henne i Lima, Paris och Tokyo och deras ojämna maktbalans är bokens motor.
Själv ser jag framför mig den åldrade författaren, som en voyeur sitter han i hotellobbyn och betraktar och fantiserar.
•l•
Mycket friskare tongångar är det i Morten Ramslands Hundhuvud, också från Norstedts. Urban Andersson har översatt. Detta är en spräcklig och färgstark släktkrönika som tilldrar sig från trettiotalet fram till i dag.
Det är mestadels pojkarnas och männens historia. Familjen flyttar från hamnstad till hamnstad i Norge och Danmark och författaren håller riktningen så, att man lätt kan se hur historien förs vidare, från generation till generation. Farfar Askilds hemska upplevelser under kriget sätter spår under lång tid framåt för hans ättlingar.
Ett problem med denna roman är att åtminstone jag i början har svårt att hålla koll på de olika personerna. Ofta har de flera namn, som Fladderöra och Niels. Så finns det Niels den äldre och den yngre… Inte så lätt för läsaren, men ändå värt besväret.
Slutligen, Susanna Alakoskis Svinalängorna finns nu i billig Bonnierpocket. Läs den!
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.