Syskonparet Lundqvist utmanar vår bild av lycka

KULTUR: TEATER2013-05-07

För första gången står skådespelaren Maria Lundqvist på scen tillsammans med sin bror Andreas Lundqvist. Med föreställningen ”Min bror och jag”, som tar avstamp i deras personliga kriser, vill de förmedla en kärleksfull syn på livet – även under de tyngre dagarna.

Av:  Birgitta Haglund

– Föreställningen är både eftertänksam, jublande glad och stärkande. Sedan backar vi inte för att blotta våra egna smärtpunkter, säger Maria Lundqvist, som har en gedigen erfarenhet av såväl film, tv och teater som föreläsningar.

Men kanske har hon aldrig varit så här personlig.

Min bror och jag är en föreställning där Maria Lundqvist och hennes bror Andreas Lundqvist i föreläsningsform berättar om tunga erfarenheter ur sina liv, uppblandat med fiktiva, underhållande monologer och många musikinslag.

För sex år sedanfick Maria Lundqvists bror ett cancerbesked.

– Och för tre och ett halvt år sedan hamnade jag i en annan sorts livskris, nämligen en skilsmässa. Den tog enormt mycket kraft från mig och mitt nya liv som jag skulle försöka plantera mig i. Nu när både Andreas och jag har fått lite distans märker vi att vi har väldigt många beröringspunkter, bland annat skammen.

Hennes bror skämdes för att han var sjukskriven, Maria Lundqvist för att hon var först i sin familj med att skilja sig. Hon blev kär i en annan man och bröt upp från sitt stabila liv efter 24 år. Hon var rädd att hennes fyra barn skulle bryta med henne för evigt.

– Alla dessa känslor av skam och skuld står i vägen för att hitta kraften att förhålla sig till effekterna av en skilsmässa eller en cancersjukdom.

Vad vill ni med denna föreläsningsföreställning?

– Vi vill stärka människor att våga leva sitt liv fullt ut, att våga fortsätta att vara nyfikna och tro på att vi kan förändra vår egen värld genom att öppna upp.

Tillvaron är inget som snabbt ska ordnas, den är något vi ska uppleva, menar Maria Lundqvist. Hon vill förmedla en kärlek till livet och dess berg- och dalbana och talar om vikten av att våga se på sig själv som värdefull:

– Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer oss mest. Vår djupaste rädsla är inte att vara otillräckliga, utan att vara omåttligt kraftfulla. Jag tror att vi bär vår största kritiker inom oss.

Andreas Lundqvist, som är van föreläsare, lyfter fram vikten av att leva ett så kallat zebraliv, berättar Maria Lundqvist. Med det menar han ett kontrastrikt liv, där man vågar bryta sina egna mönster.

– Men vi vill inte komma med några färdiga lösningar eller klyschor för folk att förhålla sig till. Vi vill skapa ny lust, nytt mod, nya tankar och ställa nya frågor som förhoppningsvis resulterar i att man hittar sina egna redskap.

– Det finns inget som får oss att utvecklas på samma sätt som ett trauma, men det är ett väldigt smärtsamt sätt att utvecklas på.

Hur såg din egen krishantering ut efter skilsmässan?

– Jag gick till sex eller sju olika terapeuter på en ganska kort tid, men jag fick inte den vägledning jag behövde.

Till slut träffade Maria Lundqvist en terapeut som hjälpte henne se att skilsmässoperioden bestod av olika faser – och att förhålla sig till dessa.

– Då kunde jag relatera till de faser som jag hade lagt bakom mig och se vad som väntade härnäst. Jag fick verktyg att hantera smärtan.

Maria Lundqvist tycker att det finns ett starkt medialt tryck på oss att vi ska vara lyckade och lyckliga. Samma mentalitet förekommer också inom sociala medier och inte minst inom föreläsnings- och coachvärlden, säger hon.

– Där handlar det fortfarande om att ensam är stark, att man ska satsa på sig själv. Vi matas ständigt med klyschor som säger att vi ska prestera oss ur våra kriser och ta bort allt som har med smärta att göra.

Själv tror hon på att våga stanna kvar i smärtan, att lära sig att hantera den. Och att betrakta de smärtsamma erfarenheterna som ytterligare en ingrediens i våra liv.

– Vi tycker att det som gör ont står i vägen för det riktiga livet, i stället för att se smärtan som en förutsättning. Livet är både och.

Hon anser att det borde finnas mer utrymme för öppenhet även på våra arbetsplatser:

– Tänk om vi skulle våga prata mer om hur vi egentligen känner oss. Jag tror vi hittar ett större välmående om vi släpper garden.

Hur ser du på begreppet lycka?

– Människan söker ju ofta efter en inre frid och känslan av att allt är perfekt. Att det är lugnt och stilla inombords. Jag tror att vi egentligen är bra mycket lyckligare än vad vi själva tror. Och att korta stunder av inre frid finns där oftare än vi faktiskt märker.

Andra viktiga jobb för Maria Lundqvist

  • Tv-serien Sally för att hon med den rollen nådde ut över hela landet. Hon är stolt över Sallys gränslöshet, nyfikenhet och potential att erövra människor.
  • Filmen Den bästa av mödrar, som var en konstnärlig utmaning. Men det som betydde mest var alla möten inför inspelningen, med människor som kommit till Sverige som finska krigsbarn.

  

Premiär i Göteborg – turné i höst

Maria Lundqvist och Andreas Lundqvist har skrivit manuset till Min bror och jag. Det blir urpremiär på Stora teatern i Göteborg 8 maj. I höst ska föreställningen ut på turné, mer info på www.minbrorochjag.nu. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA