Sverige + The Boss = sant
I början av maj är det dags igen: Sverige kommer att drabbas av Bruce-feber. Anders Dahlbom undersöker vad som ligger bakom den starka kärleksrelationen mellan svenskarna och The Boss.
132 579 betalande.
Så många såg Bruce Springsteen & The E Street Band sammanlagt under två hyllade kvällar i juli förra året på Ullevi i Göteborg. De två konserterna ligger i topp på listan över de största stadionkonserterna i Sverige någonsin. Trea och fyra på listan är Springsteens konserter 1985, på samma arena.
Förhållandet mellan svenskarna och Springsteen liknar inget annat. Trots att han gjort frekventa turnéstopp här de senaste åren, gick biljetterna till de tre konserterna på Friends Arena i maj åt i ett nafs.
– Intresset är extremt stort. Det går inte att jämföra med någon annan artist när det kommer till antal sålda biljetter i Sverige. Ingen annan kommer i närheten som det ser ut i dag, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på konsertarrangören Live nation.
Men vad är det då som ligger bakom den blågula kärleken till en rockartist från New Jersey?
För en del av svaret får man gå tillbaka till Konserthuset i Stockholm, 21 november 1975. Springsteen & The E Street Bands första konsert i Sverige har med tiden blivit en mytomspunnen klassiker. I Aftonbladet skrev recensenten om konserten att den var »definitivt en av de bästa som någonsin hållits när det gäller rock«.
Det var där bilden av den fantastiske liveartisten föddes, en bild som sedan blivit starkare under alla senare Sverigebesök.
Lars Lilliestam var ett fan redan 1975, men hade inte som kompisen fixat biljetter till Konserthuset. Det har han grämt sig över sedan dess. I dag är han professor i musikvetenskap i Göteborg och har skrivit mycket om autenticitet inom rockmusiken.
– Springsteen passar mer än någon annan artist som symbolen för en autentisk musikmakare. Du ska ha ditt ursprung i påvra omständigheter, du ska ha en stark idealism och vara del av ett manligt kollektiv. Du ska vara värd din framgång. Autenticitet är en sådan enormt stark bild i vår kultur, säger Lars Lilliestam.
En annan anledning till Springsteens starka Sverigekoppling är att han ses som en av oss.
»Jag tror att du för oss svenskar står för det vi innerst inne vill vara. En riktig rebell, en individualist som tar ut svängarna, en som visar glädje och ilska utan att skämmas.« Så skrev dåvarande demokrati-, integrations- och jämställdhetsministern Mona Sahlin i en debattartikel formulerad som kärleksbrev till Springsteen inför hans Sverigebesök 2002.
– Det finns nog en ideologisk förklaring till kärleksrelationen, där svenskarna med sin socialdemokratiska arbetarhistoria verkligen kan identifiera sig med och känna sig träffade av Springsteens liknande historia och budskap, säger Kristofer Åkesson.
Lars Lilliestam pekar även på styrkan i Springsteens image som en »vanlig grabb«.
– I Amerika utmålas kändisar oftast som knäppisar eller extremer, inte som vanliga människor. I Sverige ska du vara vanlig. Du kan inte ha en alltför extrem image, eller bära dig åt som en stjärna. Det gör inte Springsteen. Alla som träffar honom intygar hur reko han är. Det uppskattar vi svenskar. Han är som han är, och vi har ett förtvivlat behov av äkthet, säger Lars Lilliestam.
Maria Andersson, sångerska och gitarrist i Sahara Hotnights, kom först i kontakt med Springsteen genom att storebrorsan spelade Born in the USA om och om igen under uppväxten.
– Då lyssnade jag själv på Nirvana och ville inte gilla något så gubbigt som Springsteen. I dag har jag kapitulerat, säger hon som nu har sett Springsteen ett flertal gånger, bland annat på hans hemmaplan på ett fullsatt Giants Stadium i New Jersey.
– Det är svårt att säga vad det är med Springsteen, men det finns något slags pondus kombinerat med en värme i det han gör. Han lyckas engagera kollektivet. Han talar för många. Samtidigt kan man undra hur många av svenskarna som verkligen lyssnar på hans texter, säger hon.
Själv har Maria Andersson just nu en hangup på låten Tougher than the rest från skilsmässoplattan Tunnel of love, men hon vet ännu inte om hon ska gå på något av de tre gigen på Friends Arena. Då kommer sammanlagt över 160 000 svenskar att se Bruce Springsteen & The E Street Band.
Kärlekshistorien mellan Sverige och The Boss är långt ifrån färdigberättad.