Sommarkurser sätter skapandet i centrum
Sommar, sol och skolsalar. Många använder sin semester till att lära sig mer, allra helst inom eget skapande. På landets folkhögskolor tar de kreativa och estetiska kurserna över under sommarmånaderna.
Det är fredag eftermiddag, en vårdag när solen skiner och det gröna gräset just börjat driva upp genom det vissna från i fjol. På Vårdinge by folkhögskola, några mil söder om Stockholm, sjuder aktiviteten i keramikverkstaden. Där finns Sandra Falkeborn som går andra året och förstaårseleven Annelie Asp, som tummar på ett högt kärl.
Men det är inte bara så här års som det är full aktivitet. Vårdinge by folkhögskola är inriktad på konst och hantverk, året om. Sommartid ligger flera kurser parallellt, för att platsen ska bli så levande så möjligt.
Läraren Åsa Jacobson, som diskuterar med och stöttar Annelie Asp och Sandra Falkeborn, håller även en veckolång kurs i sommar. Den har fokus på keramiska dekortekniker och då är naturen är en stor inspiration: Grässtrån, löv, bark och blommor.
– Allt man kan trycka på papper kan man också trycka på lera, säger hon.
Mer än hälften av folkhögskolornas sammanlagt 800 sommarkurser har kreativt fokus. Under terminerna är det mindre än en tredjedel av utbildningarna som kan klassas som estetiska, berättar Matilda Hedlund, kommunikatör på skolornas gemensamma sajt, folkhogskola.nu. Många kurser återkommer år efter år, men det finns också nyare ämnen, som podcasting, återbruk och 3D-modellering att välja på.
– Ser man till vad som har bokats upp snabbt i år är det tydligt att akvarellmålning, silversmide och keramik är väldigt populärt, säger Matilda Hedlund.
Varför vill så många ägna ledigheten åt att gå en kurs, tror du?
– Det är kul att lära sig nya saker. Att gå en sommarkurs är också en chans att träffa nya människor. Att folkbildning i så hög grad bygger på samtalet och gruppen ger en naturlig ingång till att lära känna varandra.
Vårdinge by folkhögskola började med sommarkurser 2016, något läraren Annika Sundin, utbildningsansvarig för skolans måleri- och skulpturutbildning, tycker är bra.
– Jag som jobbar här möter många som inte har möjlighet att gå ett helt läsår. Sommarkurser, och även distansutbildningar, är ett sätt att nå ut och låta fler få chansen att lära sig något nytt.
Hon håller den fem dagar långa sommarkursen experimentellt akvarellmåleri.
– Jag är själv konstnär, och målar sedan tio år tillbaka nästan uteslutande akvarell. Jag ville skapa en kurs där jag kan lära ut lite mindre kända tekniker för att få till fina bilder. Inte traditionella landskap och stilleben, utan mer fritt och lekfullt.
Deltagarna får testa klassiska tekniker som laveringar, vått i vått och torrt i torrt. Men också sådant som att salta i färgen, att få fram linjer i färgen själv, att skvätta med prickar, att täcka en målad yta med plastfolie för att få fram ett mönster och att måla med mindre ortodoxa redskap som svampar, stanniolpapper och ihopknögglade pappersservetter.
– Det ger superfina resultat! säger Annika Sundin.
Flera av fjolårets sommarelever har anmält intresse för att komma tillbaka. Eric Seppas, som nu är elev på måleri- och skulpturlinjen, är också sugen.
Han har exempelvis målat akvarell i skolans trädgård och vid den närbelägna sjön. Sedan dess har han återkommit till akvarellen på egen hand. I den lilla ateljén har han flera målningar upphängda, varav ett par i akvarellteknik. Bland annat.
– Den här är gjord i kaffe och akvarell, förklarar han.
Sedan tar han fram en annan tavla, där klara grundfärger möts i ett abstrakt motiv.
– Och den här gjorde jag en dag när jag satt och tänkte på livet, som man kan göra. Det finns en rörelse i akvarell. Det är som liv fångat, säger Eric Seppas.
800 kurser på 70 folkhögskolor
- 70 av landets 154 folkhögskolor ordnar sommarkurser 2017.
- Av de cirka 800 sommarkurserna rör 500 någon form av skapande. Ämnena sträcker sig från akrylmåleri via broderi och dans till att bygga en stenmur, möbeltapetsering, orgelspel och återbruk i skinn och läder.
- Utbudet finns samlat på folkhogskola.nu. För Vårdinge by folkhögskola, se vardinge.fhsk.se.
- Anmälningstiden är i många fall löpande, till dess att kursen är full.