Pride rustar för rekordfestival

KULTUR: FESTIVAL2008-06-24

Folkfest, glitter och utställningar. Årets Pridefestival i Stockholm väntas slå publikrekord. Upprinnelsen var ett upplopp på en bar i New York 1969.

Av:  Eva Spira

Förra året räknade arrangörerna in 15 000 betalande besökare i Pridefestivalen, 50 000 i paraden och 500 000 åskådare. I år, när Stockholm Pride står värd för den europeiska Europride, tror man på nytt publikrekord. 4 500 biljetter är redan sålda.

Temat för årets festival är Swedish Sin, Breaking Borders – Svenska synden, bryter gränser.

– Det är lite av en ordlek, säger Jonah Nylund, som är ordförande för årets arrangemang.

Han förklarar att man både vill fokusera på hbt-personers situation i forna Östeuropa och visa på de framsteg som gjorts här i Sverige i fråga om jämställdhet, synen på sexualitet och rättvisefrågor.

– I grund och botten handlar det om att vi står upp för mänskliga rättigheter, säger han.

Gäster från flera internationella hbt-organisationer är inbjudna och arrangörerna räknar med att det kommer hbt-aktivister från hela världen.

Ett hundratal personer arbetar med förberedelserna för festivalen, alla på frivillig basis.

Årets program är inte klart, men bland dem som redan är bokade finns M.A.Numminen och gruppen Alcazar, countrygruppen Six Pack To Go och sångerskan Nicki French.

Film, teater och båtturer

Det blir filmfestival, humorshow och guidade båtturer genom Stockholm. Stockholms stadsteater visar Ångrarna och Petra von Kants bittra tårar. På Stockholms stadsteater och Kulturhuset blir det debatter, seminarier – och som det står i programmet – mingel, nätverkande, vänskap och kärlek. En nytillverkad 100 meter lång regnbågsflagga kommer att bäras i paraden 2 augusti.

I Sverige engagerar sig alltfler utanför gayrörelsen i Pride. Riksdagspolitiker och fackliga företrädare – så även STs – finns på plats i Prideparken och i paraden. Fackförbundet Unionen är en av huvudsponsorerna. Taxi Stockholm, Flygbussarna, flygbolaget KLM och Kulturhuset är några av de övriga sponsorerna. Museer och kommersiella aktörer ordnar egna aktiviteter under festivalen, som i år är utökad från en vecka till tio dagar.

Så har det inte alltid varit. Den första svenska aktionen för homosexuellas rättigheter ägde rum när en handfull personer demonstrerade i Uppsala i början av 70-talet, berättar Jon Voss, förlagsredaktör på QX, som bland annat ger ut gaytidningen med samma namn.

Upprinnelsen till att Pride firas i västvärlden, och på senare år även i flera länder i forna Östeuropa, var ett upplopp på gaybaren Stonewall Inn i New York. Gaybarerna i området var utsatta för ständiga trakasserier och razzior från stadens poliskår. Men på Stonewall Inn den 27 juni 1969 sade besökarna stopp. Efter tre dagars kravaller lämnades baren ifred.

Föregångare till Pride i Sverige var de politiska manifestationer för homosexuellas rättigheter som arrangerades av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter på 70-talet. Homosexuella frigörelseveckan övergick 1998 till att bli Pridefestivalen.

Hatet kan leda till våld

En och annan flanör höjde säkert på ögonbrynen åt de ofta utmanande, ibland halvnakna och i vissa fall även plymförsedda deltagare som gick, dansade eller åkte genom Stockholms gator.

Och många retar sig på paraden än i dag. Homofobi finns fortfarande och festivalbesökarna bör vara försiktiga så att de inte blir misshandlade på väg hem från festplatsen. 2003 blev en journalist så illa misshandlad att han fick bestående skador.

– Vi ska inte överdriva risken att bli utsatt för våld, men hatet mot homosexuella går ofta över i besinningslöst våld, säger Jon Voss.

Och man är alltid på sin vakt, förklarar han. Det är därför man sällan ser samkönade par visa sin kärlek öppet.

Men mycket har hänt sedan den första blygsamma demonstrationen i Uppsala. Utvecklingen till den jättemanifestation som Pride är i dag går hand i hand med den samhällsutveckling som lett till bland annat lagen om homosexuella sambor från 1988, partnerskapslagen och rätten till adoption för homosexuella par. 

I dag är också ett lagförslag på väg som ska ge samkönade par rätt att gifta sig.

Attacker och förbud i öst

Även i övriga Västeuropa, USA, Australien och delar av Sydamerika är Pride en stor folkfest där hbt-personer kan glädjas tillsammans, känna stolthet och göra sig alltmer synliga för omvärlden.

Men på flera andra håll i världen, som i delar av Östeuropa, är Pridefestivaler förbjudna eller möts av attacker från motdemonstranter.

Kanske håller läget på att ljusna något. Bland annat har EU-parlamentet protesterat och Europadomstolen slagit fast att förbud mot Pride strider mot de mänskliga rättigheterna. 

Jonas Hansson, ordförande för RFSLs internationella utskott, säger att Prideparader numera är tillåtna i Polen och Lettland . Men i Lettlands huvudstad Riga såg borgmästaren till att paraden gick igenom ett avspärrat område där den inte var synlig för andra än deltagarna själva.

Litauen, Ryssland, Moldavien och Vitryssland är exempel på länder där paraderna fortfarande är förbjudna.

– I Moskva har borgmästaren öppet kallat festivalen för satanistisk, säger Jonas Hansson.

Han berättar om parader där motdemonstranter kastat ägg, stenar, flaskor – och i Riga för två år sedan bombarderades Pridedeltagare med bajs.

Motdemonstranterna är ofta nazister och andra nationalistiska extremister blandat med ultrareligiösa grupper.

Arbetet för att kärlek mellan två personer av samma kön ska accepteras kommer aldrig att ta slut, menar Jon Voss.

– Men målet är kanske inte att hbt-personer ska bli totalt normaliserade. Det kan i stället vara att inse att alla avviker – och att det är bra att avvika.       

FAKTA

Vad är hbt, homo, bi och trans?

Hbt-personer betecknar homosexuella, bisexuella och transpersoner. De första två delarna handlar om sexuell läggning och den tredje om könsidentitet.

Gay är ett mer lösligt begrepp för i första hand homo- och bisexuella, men det kan också innefatta transpersoner.

Mer information på www.rfsl.se

Tid och plats

25 juli–3 augusti i Stockholm, med centrum i Tantolunden som tillfälligt byter namn till Pride Park.

Läs mer om Stockholm Pride på www.stockholmpride.se

ÄMNEN:

Kultur Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA