Nytt storverk av Roy Andersson

KULTUR: FILM OCH DVD2007-09-11

Fredrik Sahlin om Du levande, partybrudarna i Järnets ängla, dramat Den
man älskar och Svarta nejlikan, filmen om diplomaten Harald Edelstam.

Av:  Fredrik Sahlin

Förra hösten duggade de svenska premiärerna lika tätt som sexlöpsedlar hos kvällstidningarna. 24 blev det då (filmer alltså). På tok för många, tyckte de flesta och Filminstitutets nya ledning utlovade färre och förhoppningsvis bättre verk. Siffran denna höst: 20.

Men nu är det ju inte sifferexercis och räknenissar som gör skillnaden mellan flipp eller flopp (inte helt och hållet i alla fall) utan begåvade kreatörer. Den mest hyllade, oftast rättvist så, är ju Roy Andersson som besökte Cannes i våras med sin Du levande, vilken nu har svensk premiär. (21/9)

Eftersom jag föll på knä inför Anderssons förra film, Sånger från andra våningen, hade jag nu mirakelförväntningar på ortodox nivå. Vilket ju sällan är hälsosamt. Så Du levande blev lite av en besvikelse. Eftersom Anderssons estetik är så speciell, härligt udda och olik det mesta annat blir upprepningen mer tydlig. Men lika lite som man bör ställa Jesus vattenvandring mot tricket som förvandlade vatten till vin, bör man jämföra Anderssons två storverk. Få, om någon, svensk filmmakare når hans nivå när det gäller psykologisk och social insikt. Bildrikedomen är orgiastisk och så har han ju en väldigt skön, torr humor.

                                         •l•

Ett annat stort namn, åtminstone i branschen, Agneta Fager- ström-Olsson, är aktuell i oktober med Järnets änglar. Trailern är hopplös: Tre partybrölande brudar som skulle passa in i Colin Nutleys Heartbreak Hotel. Filmen är bättre: Tre tonsäkra skådespelerskor (Kajsa Ernst, Elisabet Carlsson och Moa Zerpe) ger liv åt lika många kvinnors inte helt friktionsfria existens i ett mörkt och kallt Luleå. Göran Forsmark gör ömsint en ömklig men rolig krumelur bland filmens många ryggradslösa män. (5/10)

En doldis som kommer smygande från Danmark (regissören Åke Sandgren har bott och verkat där i 25 år) lär sätta åtminstone några små debatthjul i rullning. Sandgrens första svenska film på tolv år, Den man älskar, berättar ett tätt drama om kärlek, passion och våld – utan att följa gängse, uppbygglig filmmall. (28/9)

                                         •l•

En stor svensk, men tämligen okänd här hemma, var Harald Edelstam – ambassadör i Chile under statskuppen den 11 september 1973. Michael Nyqvist gör mannen som enligt filmen Svarta nejlikan var en hjälte, en slags humanistisk Dirty Harry, som räddade många undan militärens terror, men som motarbetades av svenska regeringen och UD. Filmen har legat i svensk träda i ett år (vilket kan vara ett tecken på att distributörerna inte tror på den) men har visats i Latinamerika. Fullständig språkförbistring råder. Chilenare talar ömsom bruten engelska, ömsom spanska, medan svenskarna genomgående låter som den svenska kocken i Mupparna. Visst, filmen är riktad till utlandet men lite större ambition i den lingvistiska avdelningen hade inte varit av ondo. (14/9)

En annan mycket mindre distributör, som alltid tror på sina få importerade titlar, är enmansföretaget Novemberfilm. Martin Sörnäs är en eldsjäl som efter några år av begränsad aktivitet nu lägger fram tre österrikiska dramer på raken. Bland annat Fria radikaler, som precis som mången annan film
från nämnda land handlar om instängda känslor och bristande kommunikation. Kort sagt: Spännande, udda och sevärt. (31/8)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA