Foto: Jan Danielsson/SVT.
Foto: Jan Danielsson/SVT.

Levde på de hemlösas villkor

KULTURARTIKLAR: TV-SERIE2018-11-20

Fotografen och filmaren Christoffer Hjalmarsson lämnade under en dryg månad allt för ett liv utan hem. I SVTs nya serie 36 dagar på gatan sällar han sig till de hemlösa och berättar om den tuffa tillvaro som de lever i.

Av:  Birgitta Haglund

Christoffer Hjalmarsson är inte bekväm med att själv ta plats i en dokumentär berättelse.

– Journalistik handlar för mig om de människor som vi ska berätta om. Och när vi journalister själva blir nyheten så tar vi nyheten från de här människorna.

Men tanken bakom 36 dagar på gatan – att sätta ljus på de hemlösas utsatta liv – fick honom ändå att tacka ja till uppdraget. Fast först efter en andra förfrågan från SVT.

– Jag ändrade mig när jag insåg att jag skulle kunna vara nyckeln till den värld som de hemlösa lever i.

Christoffer Hjalmarsson är knuten till SVTs nyhetsavdelning och det är i SVT-huset som vi möts för intervjun. Som fotograf har han tidigare sökt sig till »världens farligaste platser« och skildrat människor i socialt utanförskap. Men aldrig tidigare har han lämnat sitt hem och klivit ut på gatan enbart försedd med en filmkamera, lite kläder och tio kronor på fickan. Dessutom mitt i vintern.

Livet som hemlös beskriver Christoffer Hjalmarsson som en fruktansvärd upplevelse, en psykisk stress som de hemlösa konstant lever i. Det svåraste av allt var att inte få sova, säger han.

– Människor som är hemlösa eller i socialt utanförskap lever under ett slags tortyr.

Tortyr är ett starkt ord?

– Ja, men det är tortyr, för sömnen stryps för många hemlösa. Det är alltid någon som kommer och väcker en och det är alltid människor runt omkring en.

Stockholms stad har en »tak över huvudet-garanti«, men den fungerar inte i praktiken, menar Christoffer Hjalmarsson. Många hemlösa undviker härbärgena eftersom det förekommer en hel del droger där.

Själv sov han inte på härbärge en enda natt, trots att han vid ett tillfälle – när han övernattade bakom ett skjul – trodde att han skulle frysa ihjäl. Inte heller tiggde han pengar.

– Jag kände att jag inte ville ta någon annans plats.

Så han övernattade, likt många andra som saknar hem, i trappuppgångar och garage – men också på en sluttande avsats i Söderledstunneln. Av hemlösa pensionärer fick han tipset att kuska runt på pendeltåg och bussar kors och tvärs genom länet för att få några timmars sömn.

Och hur fick du mat?

– Det finns fantastiska människor som delar ut mat. Det gäller bara att veta var och vilken tid. Och så fick jag överbliven mat från affärer.

Christoffer Hjalmarsson är engagerad i frågor som rör orättvisor och social utsatthet. Han har funderat kring de etiskt knepiga situationer som journalister som skildrar den typen av ämnen lätt kan hamna i, som risken att exploatera utsatta människor.

I programmet får tittaren följa tolv personer, den yngsta 18 år och den äldsta 60, som alla i dag har blivit hans vänner.

– Det har varit extremt viktigt att de själva har fått motivera varför de vill medverka, så att vi inte gottar oss i deras misär.

Tidigare i år blev Christoffer Hjalmarsson dock kritiserad av Svenska Dagbladets krönikör Elias Björkman för att göra ett »naivt försök till wallraff« som dessutom tärde på de hemlösas resurser.

– För det första tog vi inga resurser från någon annan. Och för det andra vägledde min moraliska kompass mig så att jag inte hamnade i en situation där jag blev en social turist. Jag hade aldrig kunnat motivera mig att göra detta om jag inte haft ett tydligt syfte med varför jag gjorde det, säger Christoffer Hjalmarsson.

Han vill motverka vi och de-tänkandet och lyfta fram att det finns många orsaker till att en människa blir hemlös.

– Jag har velat ge en närmare och djupare bild av dem som lever på gatan, visa på hur komplexa de är.

I programmet lyfter Christoffer Hjalmarsson fram att skyddsnätet kring hemlösa är svagt. Han menar att frågor om hemlöshet inte direkt står högst upp på den politiska dagordningen.

Så hur stärker man skyddsnätet?

– Jag har inget bra svar på det, men det räcker inte med att politiker bara pumpar in si och så mycket pengar. Det krävs långsiktighet i arbetet.

Sex tv-avsnitt i december

36 dagar på gatan sänds i sex avsnitt på SVT, tisdagar och torsdagar, med start 4 december. Serien bygger på en norsk förlaga.

Christoffer Hjalmarsson är anställd som fotograf på SVTs nyhetsavdelning. Tidigare har han som fotograf för Expressen gjort uppmärksammade reportage från bland annat Syrien, Ukraina och Afghanistan. I år utsågs han till Årets fotograf i tävlingen Årets bild som arrangeras av Pressfotografernas klubb.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA