Humorn ett vapen för en bättre arbetsmiljö
Hösten 2016 gick Karin Adelsköld in i väggen, för andra gången. När hon återfick balansen insåg hon att det som saknats var humor. Nu är hon aktuell med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje och soloshowen Helt perfekt.
Karin Adelsköld öppnar dörren till lägenheten i Stockholmsförorten där hon bor och ursäktar sig för att det är nystädat. Jo, hon säger faktiskt så.
Som komiker spelar Karin Adelsköld skickligt på glappet mellan förväntningar och verkligheten, så som den faktiskt ter sig. PMS, inkontinens och överansträngningar i arbetslivet hör till favoritämnena. För tillfället slipar hon på materialet till soloshowen Helt perfekt, baserad på egna erfarenheter och forskning om vikten av att ta humor på allvar.
– Det är populärt att säga att inget kan vara perfekt. Men det kan det faktiskt. Det perfekta kan vara att komma ihåg att äta frukost på morgonen, så som det har varit för mig de senaste åren, säger hon.
Hösten 2016 gick Karin Adelsköld in i väggen. Smällen kom inte oväntat, berättar hon.
– Det var andra gången det hände mig, så jag hade sett det närma sig och trodde att jag gjort vad som krävdes för att klara mig. Jag hade dragit ned på jobb och flyttat till Östersund för att få mer lugn. Men jag var fast i tunneln. I efterhand tror jag att problemet var att jag tog mig själv på för stort allvar. Jag försökte vara en bra mamma, en bra bonusmamma, till och med en bra kändis, aktiv på sociala medier och så vidare.
Det riktigt ironiska, konstaterar hon, var att kollapsen kom mitt uppe i arbetet med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje, som handlar om humor som hälsofaktor.
– När det var som värst läste jag mina egna anteckningar. Kan jag verkligen skriva den här boken? frågade jag mig.
Vad var det som gjorde att du tyckte att du kunde det?
– Det var nog lite övertalning. Jag har varit öppen med vad som har hänt och fått mycket brev. Och jag brinner för de här frågorna. När jag satt på psyket såg jag mig om och såg tjugo kvinnor i medelåldern, kvinnor som jag med jobb, barn och gamla föräldrar. Dubbel- och trippelarbetande kvinnor. Storyn om mig själv är viktig i sammanhanget.
Karin Adelsköld började som teknikjournalist. Enligt egen utsago blev hon rolig först 2008 när hon, lite av en slump, hoppade på en veckolång ståuppkurs. Tre år senare utsågs hon till årets kvinnliga komiker på Svenska standupgalan.
– Om jag, som aldrig varit rolig, kan bli Sveriges roligaste på tre år, då kan vem som helst bli rolig. Jag hade på något sätt levt i tron att rolig var något man är eller inte, men det finns en metod.
Hon började läsa på, skrev boken Bli en roligare talare och blev en flitig föreläsare. En återkommande fråga på de arbetsplatser hon besökte var »hur kan vi få roligare här?«. För det krävs konkreta tips, säger Karin Adelsköld.
– Annars blir det bara ytterligare stress, man lämnas med ansvaret att nu ska det vara kul också.
Så – hur gör man då? Helt avgörande är att det finns tid att skratta. En förståelse från ledningen för att det som skulle kunna avfärdas som trams är ett tecken på att de anställda mår bra och gör det de ska är också centralt.
På arbetsplatser där skratten har suttit extra långt inne har Karin Adelsköld fått dela ut uppgifter. Det kan vara roliga timmen, fast roliga kvarten, en gång i veckan.
Men hur långt kan man egentligen komma med humor på en arbetsplats? Om grundproblemet är för hög arbetsbelastning, dåligt inflytande och låg lön kanske inte roliga timmen hjälper?
– Nej. Det är inte det jag hade satsat om på om jag vore politiker.
Vad hade du gjort då?
– Då hade jag kämpat stenhårt för sex timmars arbetsdag. Krävt förebyggande verksamhetsplaner på alla arbetsplatser och undervisning i skolan om hur stress fungerar. Men jag är inte politiker, jag är komiker. Det jag gör är ingen lösning, det är mitt bidrag.
Humor bygger på igenkänning, överraskning och inkludering. Är tonen inte inkluderande kan skämtandet i stället fungera som maktmissbruk. Karin Adelsköld har haft i uppdrag att på arbetsgivares uppdrag »humorsanera« arbetsplatser där jargongen varit sexistisk.
– Det handlar mycket om att förklara. Många är inte ens medvetna om att deras sätt att skämta är en form av härskarteknik som gör det omöjligt för dem som blir utsatta att vara kvar.
Själv har Karin Adelsköld ingen arbetsplats med kolleger hon möter varje dag. Hon frilansar, med kontor hemma vid köksbordet.
Hur får humorn plats i en sådan arbetsdag?
– Jag har mycket möten, jag är ute och träffar folk. Då skrattar jag. När det är jobbigt hemma vid datorn sätter jag på en låt och fuldansar för mig själv.
Karin Adelsköld
- Aktuell: Med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje. Soloshowen Helt perfekt har premiär i maj.
- Bakgrund: Teknikjournalist, bloggare, programledare, samhällsdebattör och komiker. Har bland annat lett Plus i SVT. 2017 utnämndes hon till hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola för sitt arbete med att befrämja teknik- och innovationsintresset – hos unga i allmänhet, och hos kvinnor i synnerhet.