Hårda paket i allra sista minuten

KULTUR: JULKLAPPSTIPS FRÅN OSS ALLA TILL ER ALLA2003-12-16

Böcker, musik och film kan förgylla julledigheten. De böcker vi tipsar om är dessutom samtliga i pocket och ett billigt nöje.

Imre Kertész - Mannen utan öde

En ung man forslas utan förvarning till Auschwitz. Väl där beskriver han omgivningen och det som händer honom kusligt sakligt och utan att röja sina känslor. Just på grund av det blir beskrivningen nästan outhärdlig och ändå kan man inte sluta läsa. (MW)

Peter Robinson: I ondskans spår

Ännu en icke-engelsk författare som skriver deckare – och bra sådana – där allt utspelar sig i England. Här är det Yorkshirepolisen som står i centrum. Ett vanligt familjegräl visar sig leda till något helt annat. Kommissarie Alan Banks har fått en seriemördare på halsen. Eller…? (MW)

Victoria Benedictsson: Pengar

Den frimodiga tonåringen Selma Berg nekas konstnärsutbildning och uppmuntras att i stället gifta sig med en äldre rik man, som enligt hennes uppfattning ”eser ut som en rakad gris”e. Ett upproriskt inlägg i kvinnosaks-, sedlighets- och frigiditetsdebatten när den kom ut 1885. (AD)

Yeshiwork Wondmeneh: När bergen andas

Sara Tariku kommer till Sverige från Etiopien för att gifta sig med en landsman. Hon kämpar för att bygga upp en ny tillvaro, samtidigt som hon förföljs av minnena från terrorregimen i det gamla hemlandet. En lyriskt vacker sorgesång, skriven av en ombudskvinna på Kommunal (!). (AD)

J M Coetzee: I väntan på barbarerna

Någonstans i öknen, i en obestämbar tid administrerar den gamle borgmästaren Kejsardömets yttersta utpost. Barbarerna, ett primitivt nomadfolk på andra sidan gränsen, anses hota landet och ska utrotas. Händelserna får ett skrämmande förlopp innan allt återgår till det vanliga. (MW)

Bodil Malmsten: Priset på vatten i Finistère

Författaren finner sin plats vid världens ände, Finistère i Bretagne. Hon odlar sin trädgård, rådbråkar sin magra franska och överväger huruvida hon är ”eutlandssvensk rättshaverist”e. Humoristiskt, poetiskt och jordnära i ordets konkreta betydelse. (AD)

Jane Austen: Northanger – Abbey

Jane Austen behöver ingen närmare presentation. Få kan som hon fånga mänskliga karaktärer och sin samtids intrigspel i societeten. Den unga Catherine lever nöjesliv i Bath, möter den stilige Mr Tilney – och läser romaner. (MW)

Alexandra Fuller: Mitt förflutnas landskap

Levande självbiografisk skildring av en barndom i inbördeskrigets Rhodesia, Malawi och Zambia. Familjen tillhör den vita minoriteten, och Alexandra uppfostras att förakta och frukta den svarta befolkningen. Hettan är påtaglig både i politiken och temperaturen. (AD)

Det kan inte vara sant

CAROLA AVSLÖJAR: JAG HAR FEL PÅ VÄCKARKLOCKAN. Den anonyma gruppen GuiltyGuilty attackerar kvällspressen genom att klippa och klistra i gamla löpsedlar och sätta upp de nya löpen på stan. Nu finns de i bok, roliga och förfärande. SAXMANNEN KLIPPTE MAJA, 1, UTAN BEDÖVNING. ”Barn har ingen känsel”. (AD)

Ryszard Kapus´cin´ski: Ebenholts

Den polske journalisten reste till Afrika för första gången 1957 och har därefter tillbringat flera år på kontinenten. På osedvanligt vacker journalistprosa guidar han oss runt bland dess samhällen och människor (dock mest män). (AD)

Maria Callas: La Divina (cd)

Den kanske största av alla sopransångerskor inom operakonsten. Hennes tolkning av O mio babbini caro ur Puccinis ”Gianni Scahicci” från 1954 är bland de vackraste i sångväg som någonsin spelats in. Andra höjdpunkter är Un bel di, vedremo ur Puccinis ”eMadame Butterfly”e och Casta Diva ur Bellinis ” Norma”. (JÅP)

Bill Evans: Everybody digs (cd)

Fantastisk musik med mästerpianisten Bill Evans och hans trio. Lätt och luftigt. Under 1950-talet spelade han också med jazzgiganter som Miles Davis och Charlie Mingus. Evans dog alltför tidigt, bara 51 år gammal 1980. Lyckligtvis finns skivinspelningarna kvar. (JÅP)

Torbjörn Flygt: Män vid kusten

Frågan om brott och skuld i den sörmländska skärgården med lanthandlaren Johannes Händel i centrum. Ett mästerligt drama. Boken skrevs flera år före Underdog, för vilken Torbjörn Flygt fick Augustpriset 2001, men har kommit ut i nyutgåva. (JÅP)

Leif GW Persson: Mellan sommarens längtan och vinterns köld

Polisprofessorns återkomst som författare efter 20 års uppehåll. En roman om ett brott kallas den på omslaget. Tät, sarkastiskt elak, rolig och oavbrutet spännande om turerna kring mordet på en svensk statsminister i ett tänkt 1980-tal. (JÅP)

Catharina Ingelman-Sundberg: Mäktig mans kvinna

Ingeborg, dotter till Olof Skötkonung, är den första svenska kvinnan som omtalas i historien. Hon blir mot sin vilja bortgift med en rusisk furste i vikingarnas Gårdarike. Där visar hon prov på styrka och rådighet i de interna stridigheterna. (AS)

Marianne Fredriksson: Enligt Maria Magdalena

Maria från Magdala lyckas fly när romarna bränner hennes hem och utplånar hennes familj. Många år efteråt sitter hon i sitt hus i Antiochia och skriver ned sitt liv. Starkast är minnena från vandringarna med Jesus, hans lidande och död på korset. (AS)

Inger Frimansson: Ett mycket bättre liv

Lilla Angelica, fyra år, försvinner spårlöst från dagis. Medan alla resurser sätts in för att leta efter henne, lever hon under annan identitet med människor som dragit sig undan civilisationen. De drar sig inte för att kidnappa små barn och kan till och med döda. En kuslig, psykologisk roman. (AS)

Niccokick: Turn 27 (cd-ep)

Producenten Ronald Bood går, i sitt sökande efter det perfekta popbandet, från klarhet till klarhet. I Niccokick har han hittat det bästa och skevaste bandet sedan Bob Hund. Sångaren Andreas Söderlund har potential att, om han inte redan är det, utvecklas till en av Sveriges mest intressanta låtskrivare. (CÖ)

Walter Mosley: En liten gul hund

Om inte för det utsökta konvolutet så för Walter Mosleys gatutuffa prosa om de svartas 60-tal i Los Angeles. Huvudrollsinnehavaren, Easy Rawlins, är en motvillig hjälte som – än en gång – tvingas ge sig ut i Watts nattliga mörker för att finna en gäckande mördare. (CÖ)

The Jayhawks: Rainy Day Music (cd)

Efter för mycket julmat och Jingle Bells på stereon kan det vara skönt att koppla av till The Jayhawks sköra och countrydoftande rock. Rainy Day Music är ett jordigt stycke musik från Amerikas bakgård, en romantisk betraktelse av ett land som inte längre är. (CÖ)

Kaktusblomman (dvd)

Walter Matthau var en fantastisk skådespelare. I Kaktusblomman är han förvisso oerhört rolig, men det var även här som han säkrade sin roll som en av Hollywoods bästa romatisk huvudrollsinnehavare. Goldie Hawn och Ingrid Bergman är utmärkta i sina respektive roller. (CÖ)

The Haunting (dvd)

Oerhört spännande och suggestiv skräckfilm från 1963 av regissören till West Side Story och The Sound of Music. En brokig skara människor samlas i ett hemsökt gammalt hus för att studera det övernaturliga. En svart/vit rysare för alla som tycker att de sover ”eför bra”e om natten. (CÖ)

Elin Wägner: Pennskaftet

Den första svenska litterära kvinnosaksromanen. På ett roligt och tankvärt sätt berättar den även den kvinnliga rösträttsrörelsens inre historia och hur de verkliga ”epennskaften”e, kvinnliga journalistpionjärerna, erövrade offentligheten. (Nyutgåva av Svenska Akademien) (ACV)

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA