Alba August spelar huvudrollen i Unga Astrid. »Hon har lagt ned ett jättejobb på gestaltningen och är fantastisk i rollen«, säger regissören Pernille Fischer Christensen.
Bild: Erik Molberg Hansen
Alba August spelar huvudrollen i Unga Astrid. »Hon har lagt ned ett jättejobb på gestaltningen och är fantastisk i rollen«, säger regissören Pernille Fischer Christensen.

Här kommer Astrid Lindgren

KULTUR: FILM2018-08-29

Unga Astrid är den första biofilmen om Astrid Lindgren. Regissören Pernille Fischer Christensen vill hylla den kvinnliga konstnär som skildrar de djupaste saker i livet så enkelt att barn förstår. Samtidigt lyfter hon fram det modiga val Astrid gjorde som banade väg för kvinnors frigörelse.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Astrid Lindgren växte upp i Småland, och där tillbringade också danska Pernille Fischer Christensen sin barndoms somrar.

– Minnena från den tiden är en ljuvlig mix av Astrids sagor och den vilda naturen. Mamma som älskade barn och arbetade med barn satte stort värde på hennes böcker. Hon slog sig ned på en sten mitt i skogen och läste högt ur dem för mig. Jag blev helt förtrollad, levde mig in i Emil och de andra figurerna och pratade ivrigt om handlingen.

Tanken att göra en film om Astrid Lindgren väcktes när Pernille Fischer Christensen såg ett fotografi i en dansk tidning av en tjugoårig Astrid med en liten pojke i handen.

– Hon såg supersexig, vacker och intensiv ut. Inte alls den bild man är van att förknippa Astrid Lindgren med. De flesta tänker nog på henne som en vis sagotant. Jag beslöt mig för att ta reda på bakgrunden till fotot. Vad gjorde Astrid i Danmark? Hur var hon egentligen som människa? Var Lasse liten –som han benämndes i texten – hennes barn?

Pernille Fischer Christensen insåg snart att här fanns en angelägen kvinnohistoria som hon brann för att berätta. En sporre var också att hon fick veta att det inte gjorts någon film om Astrid Lindgrens liv tidigare.

– Det blev jag väldigt förvånad över, säger hon. Kanske beror det på att ni svenskar har ett så respektfullt förhållande till Astrid Lindgren att det känns tabu att skildra henne som ung kvinna med längtan och begär. Men jag kände att jag behövde vara modig – för som Astrid Lindgren säger, det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort.

Pernille Fischer Christensen, som även skrivit manus till Unga Astrid ihop med Kim Fupz Aakeson, har gjort omfattande research. Läst massvis om Astrid Lindgren och tagit reda på hur hon såg ut, talade, resonerade och betedde sig som flicka. Hon har även pratat en del med folk som kände författaren väl, men inte för mycket, angelägen om att kunna göra egna val och skapa ett eget rum för berättelsen.

– Det är första gången jag gör en »biopic«, biografisk film, och det ställer givetvis särskilda etiska krav. Jag måste förhålla mig till det som hänt i Astrids liv. Samtidigt vill jag fokusera på det som känns viktigast för mig och även det som kunnat vara sant, säger hon.

Filmens hjärta är det stora mod Astrid Lindgren visar när hon som artonåring upptäcker att hon väntar barn. Fadern är en trettio år äldre gift redaktör på Vimmerby Tidning där hon är volontär. Astrid vill absolut behålla barnet. Hon reser till Danmark för att föda, för där behöver man inte uppge faderns namn.

– Det var viktigt för mig att Blomberg inte framstår som en man som medvetet utnyttjade Astrid, utan att skildra deras relation som ett förhållande där båda har del i hur det går. Trots att han är fast i en trasslig skilsmässa försöker han göra det rätta och stötta henne då hon blir gravid, säger Pernille Fischer Christensen.

Att Astrid Lindgren var tvungen att lämna Lasse till en fostermor var hennes livs sorg. När hon lyckats skapa sig en ny tillvaro i Stockholm tog hon honom till sig. Också det ett djärvt val. Att vara ensamstående mor var på den tiden inte alls accepterat i samhället.

Unga Astrid ger en insiktsfull inblick i Astrid Lindgrens uppväxtmiljö i ett både strängt kristet och kärleksfullt hem. Filmen visar också hur hennes exceptionella berättarförmåga blommar redan i unga år. Syskonen fängslas av hennes historier, och de texter hon skriver i tidningen får beröm.

– Jag tror att den här gåvan var något Astrid föddes med. Hon hade ett barns nyfikna och livfulla sätt att ta in världen, säger Pernille Fischer Christensen.

Ett stort arbete har varit att hitta den skådespelare som skulle klara att gestalta Astrid Lindgren både som ung flicka och mogen kvinna. Hennes drama, känslor och beslut bär ju upp hela filmen. Över 500 provade för rollen, men när dansksvenska Alba August stod framför kameran visste Pernille Fischer Christensen direkt att här var hennes Astrid.

– Alba är både stark och skör, mycket känslig, väldigt intelligent och lite crazy. Hon har lagt ned ett jättejobb på gestaltningen och är fantastisk i rollen, säger en stolt regissör.

Film om Astrid som ung

Unga Astrid om en ung Astrid Lindgren har premiär på svenska biografer 14 september. För regi står Pernille Fischer Christensen. Hon har också skrivit manus ihop med Kim Fupz Aakeson. Titelrollen görs av Alba August. I övriga roller märks bland andra Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Maria Bonnevie, Trine Dyrholm och Björn Gustafsson.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA