Ebbe Carlsson och Che mot Salander
Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist, tipsar om det väntade – och det oförutsägbara.
Så fort någon av de inblandade i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi stuckit fram näsan i medierna har de möts av den lika förutsägbara som urtrista frågan: Hur har ni handskats med allas förväntningar? Nå, frågan kanske var befogad de första tio gångerna men när den sent omsider dök upp hos Skavlan i SVT kunde alla se hur trött Mikael Nyqvist återigen konstaterade att det inte var något man kunde tänka på under inspelning, att man – som alltid – måste göra en egen tolkning. Nu kan man förvisso tolka tolkande på olika sätt, snarare har väl filmmakarna kapat och tryckt ihop, vilket ju ofta är fallet med filmatiseringar av tegelstenar. Men man har i alla fall lyckats gjuta liv i de två huvudrollerna, Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, som i romanform är fyrkantiga och tröttsamt omnipotenta. Alltid nåt. Den första filmen, Män som hatar kvinnor går, som väl ingen har missat, upp 27 februari.
— •l• —
Mer spännande är faktiskt den lilla dokumentären Ebbe – the movie som på ett informativt, personligt och inte minst humoristiskt vis berättar den overkliga historien om verklighetens Ebbe Carlsson. Filmen var från början tänkt som en K-Special i SVT men växte över bräddarna och får nu en runda på duken innan den ska in i tv-tablån. Samtidigt som bilden av en minst sagt udda, sannolikt lätt personlighetsstörd, människa växer fram målas också en bild av ett 80-talssverige som känns mer avlägset än Långtbortistan. (Bio 27/2)
En annan känd politisk vilde kommer under våren att få rejält med exponering (i skådespelaren Benicio Del Toros gestalt) i två långa långfilmer, nämligen Ernesto Rafael Guevara, också kallad Che. Det är den amerikanske regissören Steven Soderbergh som nu rott i land ett minst sagt ambitiöst projekt om den gamle argentinske rebellikonen och hans roll i den kubanska revolutionen. Che – gerillaledaren har premiär i april och Che – argentinaren 13 mars. Då filmerna bygger på Guevaras egna biografiska texter vankas ingen märkbar politisk nyansering, åtminstone inte i den första filmen som utan omsvep framställer Che som en renhjärtad och moraliskt högtstående man – vilket kanske inte kommer att falla alla på läppen.
— •l• —
När biograferna intas av så många sevärda titlar behöver vi kanske inte orda så mycket om dvd:er, men det är ändå värt att nämna att den danska kioskvältaren Flamman & Citronen (sågs av 700 000 danskar) går direkt till disc i Sverige. Detta kanske för att det till stor del är en dansk angelägenhet; en lättare hyllning till två motståndsmän som gjorde livet surt för den tyska ockupationsmakten under andra världskriget. (Dvd 18/2)
I skrivande stund är det inte klart vem och vilka som kommer att lägga vantarna på Oscarstatyetterna 22 februari men Danny Boyles Slumdog Millionaire ligger onekligen bra till. Spelplatsen är Indien, där en fattig och outbildad ung man till allas förvåning kammar hem storkovan i frågesportprogrammet Vem vill bli miljonär. Han anklagas för fusk och en lätt lagvidrig utredning inleds. Som ofta när det gäller Boyle är det hög fart, innovativt bildarbete och skön pumpande musik men inte så mycket mer. Om ni frågar mig alltså. Men det kommer Oscarjuryn antagligen inte att göra. (Bio 6/3)
Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.
Han tipsar om film och dvd i ST Press.