Brittisk Trollflöjten kommer till Fårö
Som noterades i förra filmspalten har sommaren i allt större grad blivit blockbusterfilmens tid, även i Sverige. Således har vi en del uppföljare att vänta mellan midsommarkrans och kräfthatt: Rush Hour 3, Die Hard 4 och Harry Potter 5 – även kallad Harry Potter och Fenixorden. Men finns det något sevärt på bio, då?
Jo, lite otippat känner jag mig tvungen att rekommendera en thriller med Kevin Costner i huvudrollen: Mr Brooks (24/6) – ett lite annorlunda bidrag till det seriemördarflöde som sedan 90-talet har runnit en bra bit över sundhetens brämar. Träplankan Kevin Costner i en roll som personlighetskluven mördare är på pappret lika fel som en gång i tiden Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck var, och därför såklart ett alldeles ypperligt val (precis som Lindstedt). Samspelet med alter egot, gjort av William Hurt, samt det konsekventa slutet gör denna udda tillblivelse stundtals njutbar – trots att den hela tiden rör sig farligt nära kalkonens marker.
•l•
Dessutom ska den brittiske Shakespeare-manikern Kenneth Branagh besöka Fårö och Bergmanveckan strax efter midsommar. Han har med sig sin version av Mozarts Trollflöjten, som har ordinarie premiär på svenska biografer den 6 juli. Det är en riktigt maffig produktion, med många suggestiva scenerier, ett väl utnyttjat cgi-konto (computer generated images) men inte alltid så eggande sångnummer – men jag har å andra sidan lite svårt för musikaler, oavsett om det rör sig om opera, rock eller schlager.
I sammanhanget kan nämnas att Sveriges Television i sommar ”går ner sig” i musikalträsket och från och med den 3 juli visar åtta klassiska genrerepresentanter, bland andra All That Jazz, Paraplyerna i Cherbourg, Chicago och West Side Story. Med andra ord rena orgien för er som inte störs av att skådespelare helt oprovocerat tar sig ton.
•l•
Dvd-utgivningen känner inte av några årstider, utan fortsätter i sedvanligt högt tempo. Jag brukar tipsa om en si så där två, tre släpp per spalt, vilket utgör några ynka procent av det som blir tillgängligt. Bara i juni släpps exempelvis cirka 120 titlar.
En av dessa är Last Days av independentikonen Gus Van Sant som skapat en fiktion om den mytomspunne Nirvana-sångaren Kurt Cobains liv. Favoriten Van Sant tog några, publika, felskär i slutet av 90-talet men har sedan dess klämt ur sig djupt personliga och i vissa fall meditativa panoreringar över det mänskliga psyket. Toppnoteringen hittills är Cannesvinnaren Elephant (2003) som berättar om samma high school-massaker som utgör bas för Michael Moores Bowling for Columbine. Last Days gick aldrig upp på svensk biograf men finns alltså på dvd-hyllorna från den 27 juni.
Samma dag kommer Little Children av Todd Field, mannen bakom independentframgången In the Bedroom. Field ansluter här till en välbesökt och ofta eggande amerikansk subgenre som rotar bakom medelklassens till synes fläckfria fasad. Little Children, med brittiska Kate Winslet i huvudrollen, fick endast en kort stund i biografernas rampljus men är värd större uppmärksamhet. Vilket den ju får när du läser detta.
Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.
Han tipsar om film och dvd i STPress.