Bo på T-banan och i vattnet
”Bygg studentbostäder ovanpå tunnelbanestationerna”, föreslog Björn Winstrand, arkitekturstuderande vid Chalmers i Göteborg.
Därmed vann han idétävlingen om studentboende som anordnades av Länsstyrelsen i Stockholms län.
Juryn ansåg att förslaget har ”relativt goda möjligheter att kunna genomföras och skulle på förhållandevis kort sikt kunna ge många lägenheter”.
– Det är en demokratisk rättighet att kunna få tag i en bostad anser jag, säger Per Elde som är arkitekt i Stockholm och lärare på KTH - Arkitektur.
Tillsammans med Leif Brodersen har han hållit i ett projekt för årskurs 4 som heter ”Transcendens, transparens, translucens – tillfälliga lågkostnadsbostäder med särskilda kvaliteter i Stockholm”.
40 elever från 15 länder har gjort förslag till bostäder där man utnyttjar möjligheten att få tillfälligt bygglov under högst 20 år. Efter det kan husen flyttas någon annanstans.
– Studenterna är klarsynta och nytänkande, säger Per Elde. De som kommer från andra länder och läser på KTH har dessutom ett internationellt perspektiv och ser fördelarna och bristerna i Stockholm. Framför allt påpekar många av dem att det saknas mångfald. De uppfattar en unkenhet i det homogena.
Många av förslagen är roliga och hoppingivande och tar till vara de möjligheter som just Stockholm har. Vad sägs om att bo på bergväggar, brandmurar, fasader, Kulturhusets baksida eller Hötorgshusens sidor som Fredrik Ekman föreslår. Eller i moduler av plast med skal av glasfiberpolyester som placeras på parkeringsdäck, terrasser eller hängs från en fasad, som parasiter på en värdbyggnad, enligt Annika Urbansdotter Nyströms idé. Peter Suda från Tjeckien har ritat en ponton med sluttande bostäder på sidorna och gemensamma ytor i mitten. Det påminner lite om en amfiteater.
Arkitekturens år
2001 är utnämnt till Arkitekturens år. Det innebär bl a att ”arkitektur, formgivning och design skall ges goda förutsättningar för sin utveckling” och ”kvalitet och skönhet skall inte underställas kortsiktiga ekonomiska lösningar”. Kulturdepartementet slår trots det fast att inga ”särskilda statliga medel för detta ändamål” finns.