Ylva Rehnberg: Studenter efterfrågar trygghet
”Det viktigaste för de yngre studenterna är en riktig gammal klassiker: att ha en trygg och säker anställning. I hela studentgruppen kommer det på andra plats, tätt efter balans mellan arbete och privatliv”, skriver Ylva Rehnberg.
De närmaste veckorna kommer höstterminen i gång på landets högskolor och universitet. Vissa studenter är nybörjare, andra går sin sista termin och en hel del är där för att vidareutbilda eller ombilda sig efter en tid i yrkeslivet. Men i princip alla har det gemensamt att de funderar på sin professionella framtid. Även om högskolestudier också ger möjlighet att fördjupa sig i intressen och utvecklas som person är det trots allt arbetsmarknadsutsikterna som väger tyngst.
Det märker vi på tidningen Studentliv också. De mest eftersökta artiklarna på vår webbplats är de som handlar om att gå på jobbintervju, skicka spontanansökan, välja passande referenser och liknande.
Vad hoppas då studenter att de ska få för jobb? En del trendspanare får det att framstå som en svår utmaning att ta emot åttio- och nittiotalister på arbetsmarknaden eftersom deras syn på ett bra jobb skulle vara så annorlunda. Men det är väldigt överdrivet. För det som studenterna prioriterar högst är att få bra balans mellan arbete och privatliv. Unga akademiker vill gärna ta eget ansvar och ha flexibilitet, till exempel möjlighet att jobba hemifrån, men samtidigt känna att chefen är närvarande och stöttande.
Många studenter vill också påverka samhället till det bättre och lockas därför av arbetsgivare som satsar på hållbar utveckling. Dessa studenter borde passa bra hos statliga arbetsgivare, som är självklara aktörer i samhällsbyggandet. Men då gäller det att ta vara på engagemanget och inte kväsa det, något en del unga nyanställda nyligen i Publikt vittnade om att de råkat ut för.
En annan trend, där staten kan få svårare att konkurrera med näringslivet, är att fler vill jobba utomlands. Enligt företaget Universum, som årligen gör stora enkätundersökningar om studenters drömarbetsgivare, tycker många unga akademiker att det är viktigt att arbetsgivaren också stärker deras eget personliga varumärke, det vill säga »ser bra ut på cv:t« för den fortsatta karriären. Det är en förklaring till att de extremkända varumärkena Google och Ikea ständigt toppar listan över drömarbetsplatser. En tids utlandstjänstgöring fungerar på samma stärkande sätt.
Samtidigt kanske möjligheterna till utlandsjobb främst lockar en viss grupp särskilt ambitiösa studenter på högstatusutbildningar. För det viktigaste för de yngre studenterna är en riktig gammal klassiker: att ha en trygg och säker anställning. I hela studentgruppen kommer det på andra plats, tätt efter balans mellan arbete och privatliv.
Det är värt att komma ihåg för chefer, fackliga representanter och andra som möter nyanställda akademiker. Variation och möjlighet till utveckling är väldigt viktigt – men kärnfrågorna väger trots allt också tungt.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.