Tyck till och blogga på

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2007-10-24

På det här utrymmet kan jag tycka till om hur Sverige bör styras, hur vår offentliga sektor ska organiseras och hur myndigheter borde jobba. Också du har rätt att uttrycka din åsikt i dessa frågor – på denna tidnings debattsidor, i ett radioprogram eller kanske i din egen blogg. Även om du själv råkar jobba i den offentliga verksamhet som du debatterar.

Anställda i privata och statligt ägda företag har inte riktigt samma möjligheter att fritt berätta om – och kritisera – sin arbetsplats. De får till exempel inte avslöja företagshemligheter. Men när det handlar om att diskutera offentlig verksamhet ger lagen ett starkt skydd åt alla som ger sig in i debatten. Den statligt anställde som känner till missförhållanden på en myndighet är fri att ta upp dem till diskussion. Och väljer hon eller han att anonymt informera medier är arbetsgivaren förbjuden att efterforska källan.

De här principerna är viktiga byggstenar i vårt öppna, demokratiska samhälle. De bidrar till insyn och en öppen debatt. De är värda att slå vakt om.

                                             •l•

Även en anställd på utrikesdepartementet får alltså diskutera hur rikets förvaltning ser ut. Just detta gjorde den inte helt okände UD-tjänstemannen Lars Danielsson nyligen.

I en debattartikel skrev han att utrikesnämnden var ett ineffektivt organ vars uppgifter bättre kunde organiseras på annat sätt. Det fick självaste statsministern att ifrågasätta lämpligheten i att Lars Danielsson uttryckte sin åsikt. Även om Fredrik Reinfeldt också konstaterade att vi i Sverige ”har en vittgående yttrandefrihet”, handlade det om ”väldigt specifika synpunkter”, menade han. Men det ska faktiskt inte ha någon betydelse.

                                             •l•

Alla statstjänstemän har samma rätt att uttrycka sin åsikt. Men det är tyvärr inte alla som vågar. I undersökningar har det visat sig att många statligt anställda fruktar repressalier om de framför kritik. Fackförbundet ST har gjort en viktig insats när man informerat om reglerna och verkat för att ytterligare stärka skyddet för medarbetarna.

Glädjande nog finns det myndighetsanställda som vågar ta upp en öppen diskussion om hur man jobbar inom staten. I detta nummer av ST Press berättar Jesper Svensson, jurist på Skatteverket, om sin blogg (http://jespersvensson.blogspot.com/), som ofta handlar om hans arbete.

”Efter tio månader på myndigheten har jag ännu inte sett en enda skattskyldig. I stället sitter man där, i en av kontorscellerna i den ändlösa korridoren, skickar obegripliga brev
och pratar i telefon. Det muntliga mötet är nog bra. Men det mänskliga mötet är bättre”, skriver han bland annat.

Jesper Svenssons skarpa och ofta underhållande iakttagelser präglas av ett genuint engagemang för verksamheten. Han har inte bara rätt att säga sin mening, jag tror också att myndighetssverige mår synnerligen bra av att unga medarbetare som han ger sig in i en diskussion om hur det är att jobba i staten i dag.

Det märkliga är inte att Jesper Svensson vågar blogga från statens korridorer – utan att det är så få av
hans kolleger som gör detsamma. Vore jag
chef på en myndighetskulle jag fråga
mig varför.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA