Roland Spånt: Litet är vackert – men fattigt
Småföretag ger lägre läner, går oftare omkull och betalar avsevärt mindre skatt.
Nu läggs rader av myndigheter ned, andra slås ihop eller krymps, och nya utredningar ritar om kartan och skapar än större enheter. När det gäller staten är motiven både ideologiska och att stor skala ger bättre effektivitet och därmed mer för varje skattekrona.
Att av ideologiska skäl försämra arbetslivsforskning, arbetsmiljöarbete och kamp mot brottslighet är inte produktivt. En effektivare statlig sektor som ger bättre service till medborgarna och bättre möjligheter för de anställda är däremot ekonomiskt vettigt. Större skala ger ofta lägre kostnader och då måste små kontor slås ihop.
•l•
Men det obegripliga är att samma politiker som predikar effektivitet i statlig sektor pratar så lyriskt om att Sverige ska bli ett småföretagarland. Som föredömen håller man fram de fattigaste länderna.
Småföretag har många bra sidor, men effektivitet hör inte till dem. De nordiska länderna och andra utvecklade länder har få småföretag – och tack vare det kan vi ha en hög levnadsstandard och vara i världstopp vad gäller produktivitet. En hög andel småföretag är ett tecken på låg utvecklingsnivå.
Inte bara näringsminister Maud Olofsson hoar sig hes om att alla ska bli beskattade som företagare. Oppositionen och till och med fackliga organisationer verkar ha gått i fällan.
•l•
Under många år var Italien ideallandet, med sina många småföretag. Nu visar det sig att dessa inte klarar konkurrensen och inte har råd med forskning och IT. Hela Italiens ekonomi har tvärbromsat. Och USA ska vara företagandets land. Men se upp – tvärtemot vad som sägs i svensk debatt minskar där andelen företagare.
När regeringen nu stirrar sig blind på antalet företagare låter man som gamla ryska femårsplanerare. Det riktiga vore att lära av staten – det är kvalitet och inte kvantitet som är det viktiga.
Större företag kan betala högre löner, som ger högre levnadsstandard och skattepengar så att vi kan betala för den offentliga sektor vi vill ha. Småföretag ger lägre löner, går oftare omkull och betalar avsevärt mindre skatt.
Sverige har en hygglig balans mellan större och mindre företag. Jag blir rädd när näringsministern säger att det inte spelar någon roll om Scania ägs av svenskar eller tyskar. Med utländskt ägande vet vi att forskning och utveckling kan flyttas ut, och vid kriser ryker de svenska jobben lättare.
I dag är rösten Mauds, men samma nonchalans för ägandets roll hördes när andra svenska kronjuveler som Pharmacia och AGA såldes ut. Facit blev då dystert och förödande för Sverige.
•l•
Nej, vill vi ha hög standard måste vi ha många medelstora och stora företag och starka myndigheter. Tänk om alla lågprismarknader med tiotusentals anställda som nu brer ut sig skulle ersättas av myriader av enpersonsföretag! Näringsministerns dröm, kanske? Ja, då skulle våra stora
nya köpcentra bli som gigantiska österländska basarer. Men vi konsumenter tvingas betala priser à la Bukowskis
kvalitetsauktioner.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.