inga gröna kaninöron

KRÖNIKA: KRÖNIKAN ANNA-LENA PERDAL2003-12-16
Av:  Anna-Lena Perdal

När jag var liten fick jag många gånger höra av min mamma att om jag lurades så skulle min tunga bli svart. Pinocchio från sagans värld och skådespelerskan Birgitta Andersson i barnprogrammet Från A till Ö drabbades av långa näsor av samma orsak.

Kanske är det dags att varna våra politiker för ”utseendeförändringar”: – Undergräver du det fackliga förtroendet kan det möjligen växa ut gröna kaninöron!

Att vara med i en fackförening är ett fritt val. Vi väljer om och i vilket fack vi vill vara medlemmar. Vi väljer hur mycket vi ska engagera oss – några nöjer sig med att betala sin fackliga avgift, andra sitter med i sektionsstyrelser.

Oavsett engagemangsnivå vet vi vad vill få ut av vårt medlemskap. Vi har förtroende för våra fackliga företrädare, vi litar till att de förtroendevalda handlar enligt den ”fackliga dagordningen” och ingår avtal som gynnar oss som medlemmar.

Det fackliga förtroendet baseras på en kunskap om vilka skyldigheter och rättigheter som man har genom sitt medlemskap. Det är ett förtroende som upprätthålls av fackföreningarna genom aktioner, exempelvis olika avtal som sluts mellan facket och arbetsgivare i medlemmarnas intressen. Arbetsgivarnas förtroende för facket vilar på en liknande grund.

Avtal som sluts mellan arbetsgivare och facket föregås av förhandlingar som båda parter deltar i och är överens om. Avtalen är sedan en utgångspunkt för planering av den verksamhet som bedrivs, främst för arbetsgivaren men också för facket och den enskilda medlemmen vid de olika arbetsplatserna. Avtalen är således utfallet av ett ömsesidigt förtroende mellan facket och arbetsgivare.

I våras fattade riksdagen beslut om att alla ska ha rätt att stanna kvar i arbete till 67 års ålder och ogiltigförklarade indirekt det avtal som facket tillsammans med arbetsgivare slutit om pensionsåldern. Argumenten för beslutet visade sig vara många, men till stor del utgår de från ett och samma grundargument – ”individer ska ha frihet att själv välja när man vill gå i pension”.

I sig är det ett bra argument. De flesta av oss vill ha en möjlighet att påverka vår situation. Vi vill kunna bestämma när vi ska sluta arbeta likväl som vi vill kunna bestämma om vi ska vara med i facket eller inte.

När det gäller pensionsfrågan så ska man själv välja när man vill gå i pension men denna frihet gäller endast till en ålder av 67 år, efter det finns inte det fria valet längre – det fria valet är således inte helt fritt.

Dessvärre tror jag att agerande likt riksdagens beslut om pensionsåldern rycker undan ”förtroendemattan” för både medlemmar, facket och arbetsgivare. Jag och andra medlemmar vill ha ett fack, en arbetsgivare och en riksdag som vi kan lita på. Vi vill inte se gröna kaninöron*) på någon av våra politiker!

*) Bosse Ringholm sågs dansa iförd gröna kaninöron vid SSU-kongressen under augusti i Umeå.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA